GDF SUEZ alege Bucureştiul drept centru al activităţilor din Europa de Est şi aduce un francez la conducerea operaţiunilor

Autor: Roxana Petrescu 11.08.2010

GDF SUEZ, operatorul celei mai mari reţele de gaze din Europa care a devenit recent în urma unei tranzacţii al doilea mare producător de electricitate la nivel mondial, spune că România este centrul activităţilor pentru zona Europa de Est, la conducerea acestora fiind adus, de la sfârşitul lunii iunie, francezul Eric Stab.



Pe plan local, GDF SUEZ controlează cel mai mare distribuitor de gaze naturale, fostul Distrigaz Sud, companie preluată în 2005 în urma unui proces de privatizare. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, afacerile fostului Distrigaz Sud au ajuns anul trecut la peste un miliard de euro, din companie mai făcând parte circa 4.300 de angajaţi, în contextul în care în momentul privatizării erau aproximativ 11.000 de salariaţi.

Concomitent cu numirea lui Stab în funcţia de preşedinte şi CEO pentru regiunea Europei de Est, formată din România, Slovacia şi Turcia, fostul vicepreşedinte pentru dez­voltarea afacerilor, Valentina Şiclovan, şi-a încheiat mandatul, după o şedere de doi ani. Mai mult, Yvonnick David, actualul director al GDF SUEZ Energy România, denumirea sub care funcţionează acum Distrigaz Sud, preia şi funcţia de senior vice president responsabil cu activităţile operaţionale în Europa de Est.

Modificările de management intervin pe fondul reorganizării operaţiunilor GDF SUEZ în funcţie de activităţi şi de regiuni geografice la nivel global. Astfel, dacă înainte România era inclusă în aceeaşi regiune cu Grecia, Bulgaria, fostele ţări iugoslave şi Albania, în prezent regiunea care va fi condusă din Bucureşti va cuprinde doar România, Turcia şi Slovacia, opţiunea grupului fiind aceea de a păstra sediul central în tot Capitală. "GDF SUEZ a decis să instaleze la Bucureşti sediul activităţilor din domeniul energiei, pentru zona de Europa de Est. Eric Stab asigură coordonarea lor în calitate de preşedinte şi CEO al GDF SUEZ Energy Eastern Europe.

Între altele, el păstrează şi funcţia de preşedinte al GDF SUEZ Energy România şi devine şi country manager al GDF SUEZ pentru România. Lui Eric Stab îi revin responsabilităţi legate de activele şi activităţile energetice ale grupului GDF SUEZ în Ro­mânia, Slovacia şi Turcia", spun reprezentanţii din România ai GDF SUEZ.

Alegerea României drept centru de coordonare pentru activităţile din Europa de Est are loc în contextul în care GDF SUEZ este implicat într-o serie de proiecte majore pe piaţa locală.

Unul dintre cele mai importante este proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, cu o valoare estimată la 4 miliarde de euro. Alături de GDF SUEZ, care deţine o participaţie de 9,15% din compania de proiect EnergoNuclear, mai sunt implicaţi cehii de la CEZ, italienii de la Enel, germanii de la RWE Power, spaniolii de la Iberdrola şi ArcelorMittal România. Statul român deţine deocamdată prin Nuclear­electrica 51% din acest proiect.

"Dat fiind faptul că acordul cu investitorii expiră în luna septembrie 2010, este iminentă începerea negocierilor cu părţile implicate în vederea prelungirii contractului, acţionarii arătându-se în continuare deosebit de inte­resaţi de acest proiect", au declarat repre­zentanţii Nuclearelectrica, în contextul în care proiectul se confruntă cu întârzieri faţă de termenele anunţate iniţial. Potrivit acestora, construcţiile trebuia să înceapă în toamna acestui an.

Un alt proiect în care sunt implicaţi cei de la GDF SUEZ este cel al centralei pe gaze de 400 MW, care ar putea ajunge la circa 400 de milioane de euro, de la Borzeşti. Proiectul este în parteneriat cu Termoelectrica şi deşi memorandumul de înţelegere a fost semnat în urmă cu aproape doi ani de zile, construcţiile nu au început. Surse din piaţă spun că decizia de a investi a fost întârziată şi de intenţia statului român de a reorganiza sectorul de producţie a energiei electrice prin înfiinţarea celor două mari companii de stat, Electra şi Hidroenergetica.

Dincolo de proiectele convenţionale de energie, GDF SUEZ a declarat că este inte­resat şi de investiţii în proiecte de producere a energiei eoliene. Potrivit unor declaraţii anterioare din partea reprezen­tanţilor GDF SUEZ, pentru dezvoltarea unor parcuri eoliene era analizată zona Dobrogei, iar capacitatea avută în vedere era de circa 200 MW.

Pe partea de gaze naturale, planurile GDF SUEZ vizează triplarea capacităţii de înmagazinare a gazelor deţinută pe plan local până în 2012, pentru acest obiectiv urmând să fie alocate 100 de milioane de euro.

Ce face GDF SUEZ în România