BULETIN DE STIRI/ Nunta în Basarabia va juca la Montreal

Autor: Lucian Vasilescu 12.08.2010

Ultimul Carnaval al obiectelor obosite

Muzeul Ţăranului Român găzduieşte, între 6 şi 26 august, expoziţia "The Golden Flat - Ultimul Carnaval", o instalaţie cu şi despre obiecte vechi şi uzate, devorate de propria lor funcţionalitate, incapabile să trezească vreun ataşament emoţional sau estetic unui privitor comod, dar care se dovedesc a fi o sursă de imprevizibil estetic şi conceptual. Toate obiectele provin din locuinţe modeste din anii '70-'80 şi au fost recuperate recent.
Sculptura-obiect este o preocupare mai veche a lui Alexandru Potecă. În spatele acestei expoziţii stă un demers documentarist apropiat de cel al etnografiei urbane, despre care artistul mărturiseşte: "Documentarea, căutarea şi achiziţionarea tuturor pieselor, precum şi întâlnirea cu posesorii lor se dovedesc la fel de tentante ca şi noua identitate pe care vreau s-o dau acestui spaţiu al locuirii". Alexandru Potecă are în proiect realizarea unei cărţi-obiect (interactivă) care să sintetizeze demersul ce a dus la realizarea instalaţiei "The Golden Flat - Ultimul Carnaval".


Expoziţie despre arta îndoirii hârtiei - origami

La Diverta Acasă (Bulevardul Magheru nr. 9) din Bucureşti a avut loc vernisajul expoziţiei de origami, expoziţie ce va putea fi vizitată până pe 8 septembrie (foto 1-5).
Evenimentul reuneşte 200 de lucrări semnate de peste 35 de origamişti români, cu vârste cuprinse între 10 şi 40 de ani.
Origami este arta împăturirii hârtiei. Denumirea provine de la cuvintele japoneze "ori", care înseamnă "a îndoi" şi "kami", care înseamnă "hartie".
În prezent, prin îmbinarea algebrei şi a geometriei, origami este folosită în diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii. Un astfel de exemplu îl reprezintă realizarea airbag-urilor sau plierea oglinzilor uriaşe ale satelitilor pentru a putea fi trimişi în spaţiu.
În tehnica origami propriu-zisă, există câteva metode de bază, bine stabilite, pentru obţinerea principalelor forme de îndoituri. Pentru explicarea acestor metode se folosesc simboluri convenţionale şi scheme.


Weekend pop-rock la Arenele Romane

La Arenele Romane din Bucureşti, zilele de sâmbătă şi duminică (14 şi 15 august) vor primi numele de Proms of Delight Music Fest, manifestare ce se adresează trupelor şi soliştilor vocali cu vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani. Festivalul este o competiţie live de interpretare muzicală, la care vor participa formaţii şi solişti pe genurile pop - rock, oferindu-le şansa de a câştiga experienţă şi de a-şi demonstra talentul. Soliştii şi trupele selectate vor beneficia de masterclass-uri gratuite sub îndrumarea unor artişti-profesori renumiţi precum Cristi Gram - chitară (Phoenix), Crina Mardare - voce şi Andrei Tudor - keyboards.
Pe parcursul festivalului vor susţine concerte şi jam-session-uri prestigioase trupe invitate din ţară - The Marker - şi străinătate, printre care şi câştigătoarele ediţiilor 2010 ale concursurilor IMAGINE Festivals din Belgia şi Suedia: Hada, Norbert and Friends, Beatrice Aurore and the Make - Believe Mimers, No Shave November.
Iniţiatorul evenimentului este ELITE ART Club UNESCO, reprezentantul exclusiv în România a Jeunesses Musicales International - cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tineri muzicieni din întreaga lume - şi aduce pentru prima oară în România conceptul IMAGINE Festival al JMI.

Arta plastică în favoarea protecţiei animalelor
Bătrânu, Benera, Bitzan, Brătescu, Câlţia, Ceară, Cernea, Comanescu, S. Dan, Dumitraş, M. Dumitrescu, D. Dup, Csapo Dup, Vasiliu Falti, Galay, Gorduz, Gorzo, I. Grigorescu, N. Groza, V. Iacob, S. Ilfoveanu, Jalea, A. Jebeleanu, Kiraly, O. Morărescu Mărginean, V. Mărginean, Menzopol, A. Mihai, C. Miron, Mladin, Gili Mocanu, Nanca, Olos, Pervolovici, A. Preda, Păduraru, Răduţă, Raszovsky, A. Rădvan, I. Rusu, I. Şetran, V. Şetran, O. Simionescu, Simionoiu, Sitar, Spătaru, Stendl, Tolici, P. Vasilescu, Vilău, I. Vlad, Vrana, M. Zidaru sunt artiştii care expun la Muzeul Naţional de Artă Contemporană începând de joi, 5 august.
Expoziţia este intitulată "Zoomania.ro" şi este prilejuită de împlinirea a165 de ani de la infiinţarea Societăţii pentru Protecţia Animalelor şi va putea fi vizitată pînă pe 15 septembrie (foto 6).


"Nuntă în Basarabia" pleacă la Montreal !
Comedia "Nuntă în Basarabia" (foto 7, 8) în regia lui Nap Toader, coproducţie România, Republica Moldova şi Luxembourg, a fost selectată la prestigiosul Montreal World Film Festival în cadrul secţiunii Focus on World Cinema.
Festivalul de la Montreal va avea loc între 26 august şi 6 septembrie, iar prin selecţia de filme din peste 70 de ţări se constituie într-unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din America de Nord.
"Nuntă în Basarabia" este o comedie romantică - povestea unor tineri, el bucureştean, ea din Chişinău, proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu dar în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă.
Filmul a fost deja premiat la Tallinn Black Nights Film Festival în decembrie 2009 cu Premiul Special al Juriului. La gala de premiere a festivalului, cunoscutul producător rus Alexander Rodniansky, preşedintele juriului EurAsia, declara că "Nuntă în Basarabia" este un film care transmite un puternic mesaj de toleranţă şi speranţă şi care a ajutat să fie înţeleasă realitatea unei regiuni puţin cunoscute, Basarabia, un univers care celebrează umanitatea şi bucuria de a trăi.
Publicul din România a avut ocazia să vadă filmul în avanpremieră la festivalurile de la Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Sighişoara, iar lansarea în cinematografe este prevăzută pentru toamna lui 2010.


Sylvester Stallone si Mickey Rourke sunt "Eroi de sacrificiu"

Celebrii actori Sylvester Stallone si Mickey Rourke se pot lauda cu o prietenie lunga de o viata. Vineri,13 august, are loc premiera filmului "Eroi de sacrificiu", în care cei doi joaca impreuna. Pelicula poate fi vizionată in premiera mondiala in cinematografele: Hollywood Multiplex, Movieplex, CinemaPRO, in reteaua Cinema City (Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Bacau), The Light Cinema, Baneasa Drive-In Cinema, Odeon Cineplex Cluj.
Vedeta din Rambo a declarat de curand pentru o revista americana ca il stie pe Rourke de cand s-a nascut. ,,Obisnuiam sa il duc la scoala", afirma Sly. ,,Ne cunoastem de foarte mult timp. Sunt un pic mai in varsta decat el, dar am crescut impreuna si am trecut peste multe momente grele alaturi de el. Am ajuns sa stim foarte multe lucruri unul despre celalalt. Stiu exact ce il impresioneaza. Este un tip foarte sensibil si unic. Mi-am dorit foarte mult sa aduc un dram din originalitatea sa filmului "Eroi de sacrificiu", pentru ca din anumite puncte de vedere Rourke este de neegalat. Oricum, am fost norocos sa-l pot coopta in echipa; dupa succesul inregistrat cu "The Wrestler", popularitatea lui Rourke a crescut dintr-o data si a devenit destul de ocupat.
Scris si regizat de Stallone, "Eroi de sacrificiu" este un film de actiune clasic, in sensul ca toti actorii si-au realizat singuri cascadoriile si efectele speciale computerizate aproape ca nu au existat. Protagonistii au muschi lucrati, replici tari, femeile roiesc in jurul lor, iar barbatii ii invidiaza. Sunt cei mai mari eroi de actiune ai tuturor timpurilor. Si, in premiera absoluta, joaca impreuna in acelasi film. Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis si Terry Crews se inarmeaza din cap pana in picioare si aduc pe marile ecrane o operatiune exploziva, intr-un film dur si plin de actiune: "The Expendables" / "Eroi de sacrificiu" (foto 9-12).