Cât mai costă viaţa la două camere în Bucureşti: între 200 şi 350 de euro lunar. Chirie sau rată?

Autor: Cristi Moga 12.08.2010

Cea mai ieftină metodă de locuire în Bu­cureşti rămâne chiria, apartamentele cu do­uă camere din oraş fiind acum închiriate la valori începând de la 200-220 de euro lunar, în cartiere precum Berceni sau Colentina, după ce în urmă cu doi ani la aceşti bani nu se putea în­chiria nici măcar o garsonieră, arată datele de pe site-ul imobiliar anuntul.ro.
Mai scumpă cu aproape 20%, adică 230-250 de euro, este rata lunară la un credit ipo­tecar pe o perioadă de 30 de ani pentru achi­ziţia unui apartament similar, de 50-55 de me­tri pătraţi în aceleaşi cartiere, al cărui preţ este în prezent de 49.000-53.000 de euro. În plus, în acest caz cumpărătorii au nevoie de circa 2.500 de euro pentru a achita avansul minim de 5%.
Cei care vor să "scape" mai repede cu zece ani de grija creditului bancar ar trebui pentru acelaşi apartament să plătească o rată lunară de 288 - 311 euro, valabilă pentru un credit prin Prima Casă pe 20 de ani, potrivit calculatorului de rate al Raiffeisen Bank.
Preţurile s-au echilibrat între cartierele Bu­cureştiului, astfel că în intervalul 49.000-58.000 de euro pot fi găsite apar­ta­mente cu două camere atât în Colentina sau Berceni, cât şi în Militari, Titan sau Dristor, mai ieftine în Berceni, mai scumpe în Dristor.
Pentru aceste apartamente ratele lunare pleacă de la 229 de euro în cazul unui credit pe 30 de ani pentru un apartament în Berceni - Piaţa Sudului (49.000 de euro, 50 mp, etaj 8 din 10) şi pot ajunge la 344 de euro lunar pentru un cre­dit pe doar 20 de ani luat pentru un apartament în Dristor, pe bulevardul Camil Ressu (58.500 de euro, 55 mp, etaj 2 din 10).
Aceste rate sunt calculate însă ţinând cont de o rată Euribor la 3 luni de 0,9%, care ar pu­tea însă creşte în viitor, pe măsură ce consumul şi economiile europene îşi vor relua creşterea. Cu toate acestea, mai sunt cum­părători dispuşi să îşi asume acest risc, alegând să plece din chirie pentru a avea o locuinţă în proprietate.
"Dacă voi ajunge să nu mai pot plăti ratele, voi încerca să vând apartamentul şi mă voi întoarce la situaţia anterioară achiziţiei", spune Constantin V., care a cumpărat în acest an un apartament nou într-un ansamblu rezidenţial din Militari prin programul "Prima casă".
Constantin, care lucrează în sistemul bancar, plăteşte acum o rată lunară de 280 de euro, după ce în primăvară achita lunar o chirie de 250 de euro pentru un apartament din cartierul Dristor. "Ideea este că psihic ai o altă percepţie şi alt confort când spui «mă duc acasă». În plus, ştii că plăteşti ceva ce după 30 de ani ar trebui să fie al tău. La chirie plăteam fără a primi nimic în schimb", mai spune Constantin.
Pe de altă parte, numeroşi alţi tineri con­tinuă să locuiască în chirie pe fondul nesi­guranţei locurilor de muncă şi a veniturilor, precum şi în aşteptarea unor noi scăderi de preţuri la apartamente.
O serie de consultanţi apreciază că pre­ţurile vor continua să scadă, în unele cazuri chiar şi cu 25-30%, în timp ce alţii spun că ten­dinţa descendentă a preţurilor nu se va mo­difica până nu vor apărea primele semnale clare de creştere economică.
În ciuda progno­ze­lor făcute de către guvernanţi şi repre­zen­tanţii FMI, numeroşi economişti pun încă la în­doială creşterea economiei în 2011, în con­diţiile în care măsurile de stimulare a inves­ti­ţiilor întârzie să apară.