În caz de război în Iran, ca partener NATO România va fi loială Israelului

Autor: Iulian Anghel 12.08.2010

PreŞedintele Traian Băsescu a surprins ieri printr-o declaraţie puţin obişnuită cadrului diplomatic, afirmând că, în caz de război în Iran, România va fi loială NATO şi Israelului.
"Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. (...) Iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al alianţei NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului", a spus preşedintele.
Preşedintele Israelului, Simon Peres, se află în aceste zile la Bucureşti într-o vi­zită de stat, vizită intervenită la doar două săptă­mâni după ce două elicoptere isra­elie­ne care se antrenau în România s-au prăbuşit în Bucegi, mai mulţi mili­tari isra­e­lieni şi unul român pierzându-şi viaţa. Ar­mata israeliană a aerului se an­trenează de obicei în străi­nă­tate, întrucât Israe­lul are un spaţiu aerian îngust. An­tre­na­men­tele - un su­biect tabu pentru statul evreu - au în­ceput în Ro­mâ­nia după ce Turcia a închis spa­ţiul său aerian Isra­e­lu­lui, relaţiile dintre cele do­uă ţări vecine fiind foarte tensionate.
Declaraţiile lui Traian Băsescu sur­prind nu prin faptul că România îşi de­clară prietenia faţă de Israel, ci pentru că implică NATO - şi niciodată până în prezent, de câte ori a venit vorba despre un posi­bil război în Iran din cauza progra­mului său nuclear, niciun lider politic din lume nu a evocat o posibilă participare a Alianţei Nord-Atlantice în acest conflict văzut mai degrabă ca o "afacere privată" a Statelor Unite sau a Israelului.
De remarcat mai este şi faptul că nicio ţară din lume, chiar prietenă Israelului, precum SUA, nu a vorbit niciodată de "loialitate" faţă de statul evreu.
Răspunsul lui Simon Peres a fost exagerat de amabil: "Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre". Simon Peres este una dintre cele mai respectabile figuri de pe scena politică israeliană - este în politică de peste 30 de ani - însă funcţia prezi­denţială în Israel este una onorifică, puterea fiind deţinută de premier.
Relaţiile israeliano-române sunt de lungă durată. Schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt de apro­xi­ma­tiv 400 mil. dolari anual. Oamenii de afaceri israelieni sunt pu­ternic reprezentaţi în România. Investiţiile israeliene de­păşesc 2 mld. euro, ele fiind orientate cu precă­dere spre sectorul imobiliar, puternic lovit de criză în ultimii ani.