20 de bănci se bat să vândă pe piaţa externă titluri de 7 mld. euro

Autor: Razvan Voican 12.08.2010

Ministerul Finanţelor a primit oferte de la aproape 20 de bănci pentru intermedierea programului de finanţare externă cu valoarea indicativă de 7 mld. euro pe care România se pregăteşte să-l lanseze spre sfârşitul anului, afirmă Bogdan Drăgoi, secretarul de stat responsabil cu Trezoreria.
"Avem aproape 20 de oferte, în general de la aceleaşi bănci care au mai participat la selecţiile noastre de aranjori, interesul fiind cam la fel de mare ca în cazul eurobondurilor lansate în martie", a declarat Drăgoi pentru ZF.
Pentru emisiunea de eurobonduri de un miliard de eu­ro lan­sată în martie anul acesta se înscriseseră 23 de bănci, pe lis­ta scurtă in­trând Barclays Capital, Citi­bank, Credit Suisse, Deut­sche Bank, EFG Eu­ro­­bank/Banc­post, Erste Group/ BCR, HSBC, ING, Société Gé­né­­rale şi UniCredit. În fi­nal au primit mandatul Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC, pentru un comi­sion de 0,0375%.
Drăgoi spune că în urma alegerii aranjorilor pentru noul program, Finanţele vor sta­bili împreună cu băn­cile respective căror cate­go­rii de investitori li se vor adre­sa emisiunile de titluri ale României şi în ce măsură va fi necesar un roadshow de prezentare.
"Vom vedea împre­ună cu aran­jorii dacă ne vom adresa ace­­loraşi categorii de inves­ti­tori către care mer­geam şi cu eurobon­durile sau vom ex­tinde pla­ja potenţialilor cum­pără­tori. Oricum, eu cred că va trebui să mer­gem în road­show, dar vom de­cide după ce stabilim para­­me­trii pro­gra­mului. Ar tre­bui să înce­pem emisiu­ni­le spre finalul anului."
Cât priveşte maturităţile pe care le-ar putea avea ti­tlu­rile, şeful Trezoreriei spu­ne că acestea vor putea va­ria foarte mult, în funcţie de pia­ţă şi de apetitul inves­ti­torilor faţă de ex­pune­rea pe România.
"Tipul acesta de pro­gram ne permite flexibilita­te ma­­ximă şi în privinţa ma­tu­rită­ţi­lor şi a valutelor în care ne vom îm­pru­mu­ta. Sigur, noi vom în­cer­ca să extindem ma­turităţile cât de mult vom pu­tea, însă rămâne de văzut cât interes va exista pe piaţă pentru a finanţa România pe 7 - 10 ani."
Ministerul Finanţelor a în­chis luni lista băncilor in­te­re­­sa­te să participe la ad­mi­­nis­trarea programului.
Procesul de selecţie se desfăşoară într-o singură rundă, după care vor fi anun­ţate una sau mai mul­te bănci câştigă­toare, fiind prevăzut să dureze ma­­ximum 10 zile lucrătoare.
Printre criteriile de se­lec­ţie figurează şi par­ti­ci­parea băn­cilor respec­ti­ve pe piaţa primară şi se­cun­dară a titlurilor de stat ro­mâneşti şi planurile vi­itoa­re în acest sens. Astfel, vor fi luate în cal­cul volumele achiziţiilor făcute pe piaţa primară la licitaţiile de obligaţiuni de stat derulate din ianuarie 2009 până la sfârşitul lunii iunie 2010.
De asemenea, Finanţele vor ţine cont de strategiile pe care băncile participante le propun pentru dezvoltarea pieţei se­cun­dare a titlurilor de stat, precum şi de activitatea de tran­zac­ţionare pe piaţa secundară a eurobondurilor româneşti.