Vor fi aleşi în mod transparent, prin concurs, cei cinci reprezentanţi ai statului la FP?

Autor: Roxana Pricop 12.08.2010

Statul român şi-a luat măsuri de siguranţă asupra administrării Fondului Proprietatea (FP), firma britanică Franklin Templeton urmând să fie supravegheată de cinci reprezentanţi ai acţionarilor care vor monitoriza investiţiile şi randamentele obţinute de administrator.
Dacă Franklin Templeton va fi aprobat de acţionari în funcţia de ad­mi­nistrator în cadrul AGA din 6 septembrie, con­ducerea Fondului Proprietatea va fi schimbată. Actualele organe de con­ducere - directoratul în frunte cu Ionuţ Popescu şi Consiliul de Supraveghere în frunte cu Ene Dinga - vor dispărea, fiind înlocuite de firma britanică Franklin Templeton, care va fi adminis­tratorul unic al Fondului Proprietatea şi societate de administrare a investiţiilor Fon­dului, potrivit proiectului de act constitutiv al Fondului Proprie­tatea. Al doilea organ de conducere va fi Comitetul Repre­zen­tanţilor format din cinci membri aleşi de acţionari pentru un mandat de trei ani.
Aceştia vor analiza bugetul de venituri şi cheltuieli şi planul de afaceri înainte de a fi aprobate de acţionari, vor monito­ri­za investiţiile, tranzacţiile majore din portofoliu şi randamentele. Modul în care va fi structurat Comitetul Reprezen­tan­ţilor nu este foarte diferit de actualul Consiliu de Su­pra­ve­ghere care are rolul d a supra­veghea activitatea directoratului. Deşi pe 6 septembrie în cadrul AGA vor fi aleşi cei cinci reprezentanţi, Fondul Proprietatea nu a publicat până în prezent niciun criteriu de selecţie a repre­zen­tan­ţilor şi nici condiţiile privind experienţa profesională a candidaţilor.
Miza unui loc în Comitetul Repre­zentanţilor este mare, pentru că cele cinci persoane vor monitoriza activitatea de ad­mi­nistrare a Franklin Templeton - unul dintre cele mai mari administratori de fonduri la nivel global. La nivel politic, miza este însă şi mai mare, având în vedere că statul român deţine mai mult de jumătate din Fondul Proprietatea.
De exemplu, în anii trecuţi, şase din cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere au fost numiţi sau revocaţi în funcţie de apartenenţa politică şi de partidul aflat la guvernare. Astfel că în ultimul an şi jumătate, componenţa Consi­liului de Supraveghere a fost schimbată de trei ori.
De asemenea, durata de viaţă a Fondului a fost prelungită de la zece ani pe o perioadă nelimitată, potrivit proiectului de act constitutiv. Tot pe 6 septembrie, acţionarii vor trebui să aprobe listarea la bursă a Fon­dului.
Potrivit unor surse citate de Me­diafax, până miercuri, cu şapte zile înaintea încheierii perioadei de înscriere, caietele de sarcini privind intermedierea listării Fon­dului au fost cumpărate de diviziile de brokeraj ale BCR, BRD, ING Bank, precum şi de Raiffeisen Capital & Invest­ment (RCI), Wood & Company Financial Services, BT Securities, Alpha Finance, UniCredit CAIB Securities, KBC Securities şi Inter­capital Invest.