Ucraina ar putea limita exporturile de grâu

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 12.08.2010

Ucraina, unul din cei mai importanţi exportatori de ce­reale ai lumii, a anunţat recent că analizează posibilitatea li­mi­tării exporturilor de grâu, măsură ce ar spori presiunile asupra preţurilor deja în creştere la cereale la nivel mondial, scrie Financial Times.
Anunţul a fost făcut după ce Rusia a interzis exporturile de cereale până la sfârşitul anului deoarece recoltele au fost de­vastate de cea mai puternică secetă din ultimul secol. Banca Mon­dială a cerut ţărilor să nu restricţioneze comerţul cu cereale.
Ngozi Okonjo-Iweala, managing director în cadrul Băncii Mondiale, a declarat că interdicţiile asupra exporturilor riscă să declanşeze o repetare a crizei alimentelor din 2007-2008.
Anunţul autorităţilor de la Kiev a fost făcut după ce traderii de cereale au acuzat guvernul Ucrainei că ar fi impus deja un blocaj neoficial asupra exporturilor de cereale prin con­troale în vămi şi alte măsuri administrative.
Okonjo-Iweala s-a declarat de acord cu plângerile tra­derilor, spunând: "Ucraina implementează un nou sistem de certificare a exporturilor, ceea ce încetineşte ritmul exportu­rilor".
Traderii europeni de cereale se tem că şi Kazahstanul, care este, de asemenea, afectat de secetă, ar putea restricţiona vânzările în afara ţărilor foste sovietice.
Mykola Prysyazhnyuk, ministrul ucrainean al agriculturii, a declarat că dacă guvernul va impune cote la export, acestea se vor concentra asupra grâului, pentru a asigura securitatea alimentară a ţării.
Ritmul de creştere al preţurilor la grâu a stagnat, după ce a atins maximul ultimilor doi ani săptămâna trecută. Preţurile la grâu în Europa sunt în continuare cu 50% mai ridicate faţă de mijlocul lunii iunie. Culturile de cereale ale Ucrainei au fost mai puţin afectate de secetă comparativ cu cele ale Rusiei şi Kazahstanului. Ucraina se aşteaptă să recolteze peste 40 de milioane de tone de cereale în acest an, în scădere de la aproximativ 48 milioane de tone în sezonul trecut.
Totuşi, căldura extremă a afectat calitatea culturilor, reducând stocurile de grâu pentru panificaţie.
Această creştere puternică a preţurilor şi deciziile statelor producătoare de a limita, respectiv interzice exporturile au alimentat presiunile asupra importatorilor. Astfel, Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a anunţat la începutul săptămânii că intenţionează să achiziţioneze 55-60 de mii de tone de grâu cu livrare în septembrie. Autorităţile au declarat însă că nu doresc oferte din Rusia, Ucraina, Kazahstan sau România, fără a oferi însă detalii.