Cum se explică faptul că Ungaria exportă de două ori mai mult decât România deşi salariile sunt duble

Autor: Andreea Mioara Neferu 12.08.2010

Deşi are un PIB cu un sfert mai mic decât cel al României, Ungaria exportă de peste două ori mai mult decât ţara noastră. Mai mult, vecinii din vest au reuşit să înregistreze excedent comercial în primele luni ale lui 2010, inclusiv în relaţia cu România.



Ungaria şi România au urmat, în linii mari, acelaşi parcurs în ultimii 20 de ani: căderea comunismului, aderarea la Uniunea Europeană, îm­prumutul de 20 mld. euro de la instituţii internaţionale. Cu toate acestea, Ungaria a reuşit să fie tot timpul cu un pas înaintea României din mai multe puncte de vedere. Unul este chiar comerţul exterior. Dacă în primele patru luni ale anului ţara noastră a avut exporturi totale de aproape 8 mld. euro, maghiarii au exportat de peste 18 mld. euro.
De altfel, Ungaria este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, situându-se pe poziţia a cincea în topul destinaţiilor de export ale ţării noastre şi pe locul al treilea în ceea ce priveşte importurile României.
Deficitul comercial al României în relaţia cu Ungaria se ridică la peste jumătate de miliard de euro în perioada ianuarie-aprilie. Astfel, în primele patru luni ale anului 2010 România a avut exporturi de 570,2 milioane de euro către Ungaria, adică 5,3% din exporturile totale ale ţării, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INSSE).
Aceste schimburi comerciale au înregistrat un avans de 43,4% faţă de primele patru luni ale anului trecut, la valori exprimate în euro. România a exportat la vecinii din partea de vest maşini şi aparate, echipamente electice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile de 214,1 milioane de euro, aproape jumătate din exporturile totale către Ungaria. De asemenea, am exportat şi produse minerale de 91,5 milioane de euro, produse ale industriei chimice în valoare de 25,9 milioane de euro, precum şi materiale plastice şi cauciuc de 54,6 milioane de euro.

Am importat de 1 mld. euro în patru luni de la unguri
În ceea ce priveşte importurile României din Ungaria, acestea au totalizat 1,1 mld. euro în perioada ianuarie-aprilie, consemnând o creştere de 7,1% faţă de acelaşi interval al anului 2009, la valori exprimate în euro. Din totalul importurilor pe care le face ţara noastră, Ungariei îi revin 8,1%, conform statisticilor publicate de INSSE. În principal, românii au importat de la ungari produse chimice în valoare de 163,9 milioane de euro, echi­pamente electrice şi dispozitive mecanice de 313,9 milioane de euro, precum şi mijloace şi materiale de transport de 73,1 milioane de euro.
În ceea ce priveşte industria ali­mentară, au fost importate produse de origine animală în valoare de 61,5 milioane de euro, produse vegetale de 72,3 milioane de euro, dar şi grăsimi şi uleiuri de pro­venienţă ani­mală/vegetală ce totalizează 21,3 milioane de euro.
Afacerile în România, un atu pentru unguri
Chiar dacă Ungaria exportă destul de mult în România, mulţi investitori maghiari au ales şi să vină în ţara noastră pentru a dezvolta afaceri. "Majoritatea companiilor ungare prezente pe piaţa din România sunt înregistrate în judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş, datorită distanţei relativ scurte de ţara-mamă, dar şi în Cluj, Mureş, Harghita şi Covasna. Cele mai mari sunt localizate în Bucureşti", potrivit lui Peter Skapineyecz, consilier al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei pentru Promovarea Investiţiilor şi Comerţului ITDH.
La începutul anilor '90, sectorul comercial a atras majoritatea companiilor ungare care au ales să vină în România, însă în ultimii ani creşte ponderea industriei de servicii şi de producţie, explică Ska­pinyecz.
Potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Un­garia se situează pe locul al 13-lea în cla­samentul pe ţări de rezidenţă al investi­torilor în societăţi comerciale cu participare la capitalul social.
Astfel, în România existau la finalul lunii mai aproape 10.500 de firme cu participare ungară, valoarea capitalului social subscris ridicându-se la puţin peste 580 mil. euro.
Cele mai importante companii ungare prezente pe piaţa românească activează în industrii diferite, de la sectorul bancar (OTP Bank, MKB Romexterra) până la cel farmaceutic (Gedeon Richter), hotelier (Danubius Salina Invest), al ambalajelor de carton (Dunapack Rambox) şi alimentar (Fornetti). "Majoritatea companiilor mari au trecut la majorări de capital în ultima perioadă", explică Skapinyecz.
Un exemplu în acest sens este Gedeon Richter Ro­mânia, care şi-a majorat spre finalul anului trecut capitalul social cu
8,3 milioane de lei, prin compensarea cu acţiuni noi a unor credite de la acţionarul majoritar, grupul Richter.

România, aproape "paradis fiscal" faţă de Ungaria
Motivul pentru care investitorii ungari "se înghesuie" în România nu este legat, probabil, doar de distanţă, ci şi de alte avantaje pe care ţara noastră le oferă. Salariul mediu lunar în România este de 445 de euro, în timp ce în Ungaria se apropie de 700 de euro.
De asemenea, impozitul pe venit, care la noi este de 16%, în Ungaria este progresiv, între 17 şi 33%. Şi la impozitul pe profit România stă mai bine, 16%, faţă de 19%.
Taxa pe valoarea adăugată este apropiată ca valoare: 25% în Ungaria şi 24% în România.