Fără dividendele de la BCR, profiturile SIF-urilor au intrat la apă

Autor: Roxana Pricop 15.08.2010

Patru din cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri) au încheiat primul semestru al anului cu profituri totale de 166,6 mil. lei, de 2,7 ori mai puţin decât câştigurile din acelaşi interval al anului trecut, pe fondul unei contracţii puternice a veniturilor din dividende.

Cu o avere totală de peste 7 miliarde de lei, cele cinci SIF-uri sunt printre cei mai mari administratori de active de pe piaţa locală de capital şi ţin capul de afiş pe lista investitorilor pe bursa de la Bucureşti. Anticipând contextul economic dificil din 2010, SIF-urile şi-au regândit strategia încercând să facă faţă reducerii veniturilor din dividende, în condiţiile în care cea mai importantă bancă din portofoliu - BCR - nu a distribuit dividende din profitul pe 2009, iar restul companiilor din portofoliu au anunţat dividende mult sub nivelul anilor anteriori. Cu toate acestea, profiturile SIF-urilor nu au scăpat neatinse de criză, fiind înregistrate scăderi de până la 80% faţă de primul semestru al anului trecut.

SIF Moldova (SIF2) a înregistrat cel mai mare profit net, de 57,2 mil. lei, în primul semestru, din rândul celor patru societăţi care au raportat situaţiile semestriale. Rezultatul raportat este mai mic cu 36% faţă de primul semestru al anului trecut. Veniturile au scăzut cu 36,6%, până la 94,38 mil. lei. Mai mult de jumătate din venituri, respectiv 56,2 mil. lei, au provenit din vânzarea de active din portofoliu, în timp ce veniturile din dividende au fost în valoare de 12 mil. lei, de aproape şase ori mai mici decât în prima jumătate a anului trecut. Cheltuielile totale au scăzut cu 37%, până la 37,1 mil. lei.

"Mare parte din veniturile obţinute în primul semestru au fost obţinute din investiţiile pe piaţa de capital. În primul semestru, am vândut acţiuni la BRD şi ne-am orientat către alţi emitenţi, cum ar fi Fondul Proprietatea. Sperăm că modul în care ne-am restructurat portofoliul în prima jumătate a anului să ne ajute să ne realizăm bugetul pentru acest an", a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

SIF 2 deţine un pachet de circa 80 mil. acţiuni la Fondul Proprietatea. Pentru acest an, societatea de investiţii şi-a bugetat venituri de 125,3 mil. şi un profit de 64,5 mil. lei.

Cea mai abruptă scădere a profitului a fost înregistrată de SIF Transilvania (SIF3), care a câştigat 22,3 mil. lei, mai puţin cu aproape 80% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Veniturile societăţii au scăzut de trei ori, până la 46,7 mil. lei în prima jumătate a anului. În primul semestru al acestui an, din vânzarea unor acţiuni din portofoliul SIF Transilvania a încasat numai 3,6 mil. lei, faţă de 51,2 mil. lei în perioada similară a anului trecut. Cea mai mare parte a profitului din intervalul ianuarie-iunie 2010 a provenit din dividendele încasate şi dobânzi, de unde SIF a obţinut

29,1 mil. lei, mult sub cele aproape 80 mil. lei încasate anul trecut. În primele şase luni ale anului, SIF Transilvania a făcut economii de 5 milioane de lei la nivelul cheltuielilor totale, cu toate acestea cheltuielile cu personalul societăţii s-au dublat până la 13,8 mil. lei.

După profitul record de peste180 milioane de lei înregistrat în primul semestru al anului trecut, SIF Oltenia (SIF5) a încheiat primul trimestru al anului cu un profit de 51,6 mil. lei.

Veniturile au scăzut cu peste 61%, până la 86,4 mil. lei. Jumătate din veniturile societăţii au provenit din dividendele încasate de la companiile din portofoliu.

Din acţiunile vândute pe Bursă, SIF Oltenia a obţinut venituri de 27 mil. lei în primul semestru, mai puţin cu aproape 80% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Cele mai importante tranzacţii, a căror valoare depăşeşte 500.000 de dolari, au fost făcute cu acţiunile BRD, cele ale Rompetrol Rafinare şi Vidraru Constanţa, potrivit raportului semestrial de administrare. Societatea a investit 36,1 mil. lei pe Bursă, cele mai valoroase plasamente fiind în acţiuni Electromagnetica, Trsngaz, Biofarm şi Transelectrica.

La finele lunii iunie, cele mai importante trei deţineri ale SIF Oltenia erau acţiunile BRD cu o pondere de 30% în activul net, acţiunile BCR cu o pondere de 19,5% şi titlurile Petrom cu o pondere de 9,8%.

Profitul net al SIF Muntenia (SIF4) s-a înjumătăţit în primul semestru, până la o valoare de 35,5 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile societăţii au scăzut cu 43%, până la 61 mil. lei. SIF Muntenia a încasat dividende de la companiile din portofoliu de 11,2 milioane de lei, suma reprezentând jumătate din cele 25 mil. lei pe care societatea trebuie să le încaseze. În primul semestru, societatea a marcat exituri în valoare de 9,2 mil. lei, profitul în urma vânzării integrale a pachetelor de acţiuni fiind de 174.332 lei.

În prima jumătate a anului, SIF Muntenia a ieşit din acţionariatul Erste Bank, Transgaz, Zentiva şi THR Marea Neagră. Pe de altă parte, societatea a investit 9,8 mil. lei în acţiuni BRD, SSIF Broker Cluj, Petrom şi Cemacom şi ale Bursei de Mărfuri. De asemenea, societatea a cumpărat obligaţiuni emise de societatea comercială Semina din Albeşti în valoare de 5,5 milioane de lei, potrivit raportului semestrial de administrare.