Orange intră pe internet mobil prepay. Ce oferte au Vodafone şi Cosmote

Autor: Adrian Seceleanu 16.08.2010

Orange, numărul unu pe piaţa locală telecom, a lansat astăzi serviciile de internet mobil preplătit, care le permit clienţilor să se conecteze la web fără plata unui abonament lunar, la preţuri care pornesc de la cinci euro pe lună.

Pentru a accesa serviciul, clienţii trebuie să obţină o cartelă sim pentru servicii de date (oferită gratuit), să încarce credit pe cartelă şi să achiziţioneze un modem de date. Orange oferă două modele de modemuri pentru conectarea Internet PrePay: modelul ZTE MF636DB cu o viteză de download de până la 7,2 Mbps la 36 de euro (TVA inclusă) şi modelul Option Icon 515M, cu viteză de download de până la 14,4 Mbps la 50 euro (TVA inclusă). Utilizatorii pot activa diferite planuri tarifare, care le asigură acces la net pe o perioadă între 15 şi 30 de zile. Cel mai mic tarif (5 euro) asigură, spre exemplu, acces la internet timp de 15 zile, în limita unui volum de trafic de 0,5 GB. La depăşirea traficului inclus clienţii trebuie să activeze un nou pachet de date. Clienţii au acces la internet şi în roaming prin activarea opţiunii Travel Data Plus cu 20 MB la 15 euro.

Serviciile de internet mobil 3G ale Orange sunt disponibile la viteze de descărcare a datelor de până la 14,4 Mbps în 119 oraşe şi în câteva mii de localităţi la viteze de 7,2 sau 3,6 Mbps.

Orange le oferă clienţilor posibilitatea de a-şi activa serviciul de date în magazinele companiei pentru a evita probleme generate de procesul de activare/configurare, care se poate dovedi greoi. "Procesul de activare a serviciului şi de configurare a laptopului şi a modemului se poate desfăşura în magazin în momentul achiziţiei", potrivit oficialilor Orange.

Odată cu lansarea ofertei Orange, toţi marii operatori de telefonie mobilă de pe piaţă concurează pe acest segment. Vodafone a lansat oferta prepay în aprilie, iar Cosmote la începutul acestei luni.

Fiecare dintre companii a abordat diferit piaţa, ofertele celor trei jucători având caracteristici diferite. Orange, spre exemplu, le oferă clienţilor acces la viteze de până la 14,4 Mbps indiferent de planul tarifar ales.

Cosmote este singurul jucător care are oferte care pornesc de la doi euro şi este de asemenea singura companie care le permite clienţilor să folosească serviciile şi după expirarea traficului inclus, cu plata unui tarif de 0,01 euro/MB suplimentar de date transferat. În cazul Orange şi Vodafone clienţii trebuie să activeze noi pachete de date la expirarea traficului inclus.

Vodafone, singurul operator care are o acoperire 3G de aproximativ 90% din populaţia României prin intermediul reţelei în frecvenţa de 900 MHz, le oferă clienţilor viteze mai mari de acces pe măsură ce şi tarifele sunt mai mari.

Potrivit datelor comunicate de operatori, serviciile de internet mobil au continuat să crească şi în prima jumătate a acestui an, în ciuda contextului economic dificil.