Polonia îngheaţă salariile bugetarilor în 2011

Autor: Cristina Roşca 16.08.2010

Polonia intenţionează să îngheţe salariile bugetarilor în 2011, aceasta fiind una dintre măsurile incluse în planul fiscal anunţat de stat pentru următorii patru ani, a declarat pentru ZF Thomasz Wisniewski, ataşatul pe probleme economice al ambasadei polone la Bucureşti.

"Polonia nu va reduce salariile, aşa cum a făcut România. În anii ce vor urma fondurile de salarii ar putea creşte, însă nu la fel de repede ca în perioada anterioară crizei", potrivit lui.

Potrivit acestui plan fiscal, statul va utiliza 36 mld. zloţi (9 mld. euro) obţinuţi din vânzarea activelor statului şi din economii realizate printr-un mai bun managament al fondurilor pentru a evita astfel majorări fiscale şi reduceri de cheltuieli.

Deşi guvernul nu a făcut public însă planul în întregime, printre măsurile anunţate se numără accelerarea vânzării activelor ale statului, majorarea cu 1% a taxei pe valoarea adăugată, până la 23%, şi limitarea majorării cheltuielilor la 1% peste nivelul inflaţiei.

Până în 2013 guvernul intenţionează să obţină 55 mld. zloţi (13,75 mld. euro) din vânzarea de active ale statului. Jumătate din această sumă urmează a fi obţinută în acest an. Printre companiile în cadrul cărora statul va vinde acţiuni se numără banca PKO şi asigurătorul PZU.

Autorităţile mai doresc să economisească 16 mld. zloţi (4 mld. euro) printr-un mai bun management al fondurilor. Agenţiile guvernamentale au în permanenţă rezerve de 80 mld. zloţi (20 mld. euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a Poloniei. Ministerul de Finanţe plănuieşte să utilizeze fondurile din rezerve pentru creditarea statului, potrivit propunerilor guvernamentale.

Thomasz Wisniewski a spus că toate agenţiile publice, de la ministere la institute culturale şi universităţi publice, vor fi nevoite să depună fondurile suplimentare într-un depozit al Ministerului de Finanţe.

Planul va alimenta încrederea investitorilor în finanţele statului pentru încă un an, reducând şansele ca datoria publică să depăşească pragul de 55% din PIB, a spus Marcin Mrowiec, economist-şef al Bank Pekao din Varşovia. Pentru Polonia, la fel ca pentru majoritatea statelor membre ale UE, deficitul şi datoria publică sunt principalele probleme. Deficitul bugetar s-a situat în 2009 la 7,1% din PIB, mai mult decât dublu faţă de nivelul maxim de 3% impus de UE, iar datoria publică a fost de 51% din PIB.