Care au fost cele mai scumpe vacanţe vândute vara aceasta?

Autor: Mirabela Tiron 16.08.2010

Insulele Mauritius, Seychelles, dar şi Tenerife sau Porto Cervo se numără printre destinaţiile turistice care au scos cei mai mulţi bani din buzunarele românilor vara aceasta, preţul unui sejur ajungând la 7.500 de euro de persoană, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism de pe piaţa locală.

"Dacă în urmă cu doi ani turiştii cumpărau sejururi de vară şi la peste 10.000 de euro, vara aceasta preţul celei mai scumpe vacanţe vândute de noi a fost de 6.000 de euro. Este vorba de o vacanţă de o săptămână în insulele Seychelles", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours, cu o cifră de afaceri de 9,8 milioane de euro şi un profit de 256.000 de euro în 2009.

O altă destinaţie care a vândut un sejur de 5.000 de euro este insula Mauritius din Oceanul Indian, pachetul de vacanţă incluzând cazare la un hotel de cinci stele şi transport cu avionul. O cameră dublă la un hotel de cinci stele din Mauritius costă 215 euro pe noapte, în timp ce o cameră de lux costă 355 de euro, potrivit site-ului internaţional de rezervări booking.com.

Veniturile obţinute din vânzarea acestor sejururi de lux nu deţin însă o pondere semnificativă în încasările agenţiei de turism Prestige Tours, una dintre cele mai mari agenţii de turism de pe piaţă, care s-a concentrat în special pe segmentul vacanţelor în Turcia, Grecia şi Bulgaria.

Spre exemplu, dacă în Mauritius sau Seychelles au plecat doar câţiva români în vacanţa de vară, în insulele greceşti au mers săptămânal vara aceasta 3.900 de turişti români cu avionul pe zboruri charter, potrivit informaţiilor din piaţă.

"Turiştii care optau anul trecut şi în special acum doi ani pentru vacanţe de superlux au ales anul acesta vacanţele de lux, în timp ce clienţii care alegeau sejururi de lux au ales vacanţe cu preţuri medii", a precizat Mircea Vladu.

Şi Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro anul trecut, susţine că numărul celor care au comandat vacanţe scumpe vara aceasta s-a redus comparativ cu anul trecut.

"Dacă înainte turiştii nu dădeau atenţie la câteva sute de euro în plus pentru o vacanţă, acum caută variante mai ieftine la sejururi. Cu toate acestea, vacanţele de lux se vând în continuare, singura diferenţă fiind că numărul celor care cumpără aceste sejuri este în scădere", a menţionat Alin Burcea.

Vacanţe de 7.500 de euro de persoană a vândut şi agenţia de turism Perfect Tour.

"În Porto Cervo (Sardinia) şi insulele Tenerife am vândut cele mai scumpe sejururi vara aceasta. Preţul unei vacanţe de 14 nopţi în Tenerife cu cazare inclusă la un hotel de lux şi bilete de avion la clasa business s-a ridicat la 10.000 de euro pentru o familie", a spus Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei de turism Perfect Tour.

El a mai precizat că printre vacanţele scumpe vândute vara aceasta se mai numără şi un circuit personalizat în SUA, care a fost cumpărat de o familie cu 25.000 de euro şi care includea 20 de nopţi de cazare.

700.000 de români, vacanţe în străinătate

Circa 700.000 de români au plecat în vacanţe în străinătate vara aceasta prin intermediul agenţiilor de turism, cei mai mulţi turişti alegând destinaţii din Turcia, Grecia şi Bulgaria, potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Preţul mediu al unei vacanţe de o săptămână a fost de 450 de euro, arată aceeaşi sursă.