Victor Ponta câştigă puncte în disputele din interiorul PSD

Autor: Iulian Anghel 16.08.2010

Victor Ponta încearcă să-şi fortifice poziţia în fruntea PSD şi îl ameninţă pe al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fost lider al social-democraţilor, că va fi exclus din partid, dacă mai face declaraţii care nu i-au fost aprobate.

Conducerea PSD a stabilit ieri ca, vreme de şase luni, Mircea Geoană să nu mai aibă poziţii publice faţă de direcţiile spre care se îndreaptă PSD. Altminteri, după cum afirmă Ponta, el va trebui să părăsească partidul. Ponta, care a ajuns în fruntea PSD înlocuindu-l pe Geoană, a primit ieri sprijinul deschis al lui Adrian Năstase, care contribuise decisiv la instalarea sa în fruntea partidului la ultimul congres din iarnă.

De unde pleacă războiul deschis între fostul şi actualul lider al principalului partid de opoziţie din România? De la însăşi direcţia strategică pe care ar urma să o aibă, în viitor, PSD, dar şi de la ambiţiile lui Ponta. Mircea Geoană a susţinut, de-a lungul vremii, că PSD trebuie să intre la guvernare alături de liberali, după ce Guvernul Boc va fi înlăturat. Victor Ponta a anunţat deja o moţiune de cenzură, dar crede că ea trebuie să conducă la un guvern de tranziţie care să organizeze anticipatele. Abia după alegeri PSD va intra la guvernare, singur dacă se poate, susţine Ponta.

După eşecul proiectului Johannis care ar fi trebuit să însemne o guvernare comună PSD şi PNL, liderii celor două partide, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au început un război de uzură, având o miză importantă: cine este adevăratul lider al opoziţiei.

Sigur, aceste lucruri nu sunt spuse public, dar o guvernare comună ar fi trebuit să le lămurească - şi nici Ponta, nici Antonescu nu sunt dispuşi să cedeze.

Ponta i-a reproşat dur lui Geoană, zilele trecute, că a pierdut preşedinţia trimiţând, odată cu acest eşec, PSD în opoziţie. Replica lui Geoană a fost la fel de acidă, iar disputa a ajuns să fie tranşată ieri în Biroul Permanent al partidului (for restrâns de conducere), unde Ponta a obţinut ca şeful Senatului să nu mai exprime, vreme de şase luni, poziţii publice faţă de acţiunile PSD. "Dacă domnul Geoană va face în continuare declaraţii publice vizavi de decizia şi poziţiile PSD, va pleca din PSD", a susţinut ieri Ponta.

Totuşi, PSD nu va face demersuri pentru schimbarea lui Geoană din fruntea Senatului, chiar dacă nu va mai fi membru de partid, a adăugat el, cu gândul, probabil, la ce s-a întâmplat în 2005.

În 2005, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase (fost premier, fost preşedinte al PSD) a fost schimbat din această funcţie, între altele, în urma unui conflict cu Geoană, care era şeful PSD. Dar PSD nu şi-a putut conserva această funcţie, care a ajuns la liberalul Bogdan Olteanu, întrucât PNL era atunci în alianţă cu PD.