Cum puteau investitorii să identifice acţiunile câştigătoare în 2010

Autor: Adrian Cojocar 16.08.2010

Acţiunile companiilor exportatoare de pe Bursă precum Azomureş Tg.-Mureş (AZO) şi Compa Sibiu (CMP) au adus şi în acest an printre cele mai mari câştiguri de pe Bursă, în condiţiile în care afacerile acestora au fost susţinute de revenirea economiei mondiale şi au rămas imune la presiunile negative induse cererii interne.

Investitorii care au urmărit evoluţia internaţională puteau folosi aceste informaţii pentru a profita de creşterile economiilor din Vest prin investiţii în acţiuni cu activitate la export.

Pentru prima dată după mulţi ani selecţia acţiunilor a fost crucială, în condiţiile în care o parte dintre cotaţii s-au prăbuşit, iar altele au înregistrat creşteri substanţiale, indicele BET arătând în prezent doar o creştere de 1,1%.

Titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş, care exportă o mare parte a producţiei, au adus investitorilor în acest an un randament de peste 80%, cel mai ridicat din piaţă, iar acţiunile poducătorului de componente auto Compa Sibiu s-au apreciat cu circa 50%. Acţiunile companiilor din energie, precum Petrom, Transelectrica şi Transgaz, s-au numărat, de asemenea, printre pariurile câştigătoare de pe Bursă în acest an, investitorii în aceste acţiuni obţinând randamente cuprinse între 30% şi 50%.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au urcat cu 56% în urma creşterii rulajelor intermediate de firma de brokeraj pe Bursă, aprecieri de peste 40% mai consemnând şi acţiunile Aerostar Bacău (ARS), respectiv Altur Slatina (ATL), pe fondul creşterii exporturilor, şi Socep Constanţa (SOCP).

Informaţiile pe care le aveau investitorii la dispoziţie la începutul anului pentru a alege acţiunile câştigătoare veneau mai mult de pe plan extern.

Ce se ştia la ora aceea? Faptul că economia americană înregistrase în trimestrul III din 2009 o creştere anuală de 2,2%, primul avans după patru trimestre consecutive de scădere. La fel, economia celor 27 de state europene consemna primul plus în trimestrul III din 2009, de 0,3% faţă de trimestrul anterior.

Raportul pe luna noiembrie al comerţului internaţional făcut public de INS în debutul anului releva o creştere anuală de 21% a exporturilor României, în timp ce importurile erau încă în scădere, cu 6,7%.

De asemenea, marea majoritate a brokerilor şi administratorilor de fonduri mizau în acest an pe câştiguri din sectorul energetic şi de utilităţi, reprezentat la Bursă de acţiunile Petrom, Transgaz şi Transelectrica, potrivit sondajului realizat de ZF la început de an.

În cazul Petrom spre exemplu, preţul ţiţeiului era pe o tendinţă ascendentă încă de la începutul anului 2009, când atinsese un minim de circa 30 de dolari/baril. Aprecierile de preţ ale cotaţiei petrolului au avut la bază tot revenirea marilor economii din recesiune. Petrom a raportat recent pe primele şase luni ale anului un profit cu 77% mai ridicat, respectiv de 1,63 mld. lei, în condiţiile în care cotaţia petrolului a ajuns în prezent la 75 de dolari/baril.

Transgaz Mediaş (TGN) a fost tot timpul una dintre cele mai sigure pariuri pe Bursă în condiţiile în care compania a raportat an de an rezultate foarte bune. Veniturile companiei sunt reglementate să urce în fiecare an susţinute de avansul tarifelor, astfel că profiturile operatorului naţional de transport au cunoscut o creştere constantă în ultimii ani.

"Transgaz a avut rezultate excepţionale de la un an la altul. Dacă privim istoric şi la cum a mers în 2009, dădea indicii că activitatea se va încadra în ţintele de profit. Că a făcut un profit mai mare este o surpriză plăcută. Este o companie care totdeauna a adus beneficii investitorilor", spune Mihai Chişu, broker la firma de brokeraj IFB Finwest.

Analiştii şi brokerii mizează în continuare pe acţiunile exportatoare şi Transgaz Mediaş, despre care spun că vor rămâne cel mai bun pariu pe Bursă.

"Este din ce în ce mai clar că aceste companii exportatoare vor rezista cel mai bine şi o vor duce mai bine decât restul firmelor care se bazează pe consumul intern afectat de scăderile de salarii şi majorarea TVA. Probabil că Petrom va merge bine în continuare, pe sectorul utilităţilor mai mult Transgaz decât Transelectrica, pentru că veniturile acesteia sunt mai reglementate", spune Adriana Marin, directorul departamentului de analiză din cadrul CA-IB Securities.

Ea mai spune că evoluţia acţiunilor din sectorul farmaceutic, care a raportat rezultate în creştere şi anul acesta, este sub semnul întrebării în acest moment şi că este posibil ca sectorul de panificaţie să fie avantajat de creşterea preţului la grâu dacă aceste majorări se vor putea transfera în preţuri.

"Sub semnul întrebării este şi dacă cererea la export va rămâne la un nivel rezonabil pentru că sunt programe de austeritate în mai toate statele. Este posibil ca rezultatele exportatorilor să fie mai slabe în a doua parte a anului din această cauză. Perspectivele nu sunt atât de roz, dar sunt mai bune faţă de companiile expuse la consumul intern", consideră Adriana Marin.