Maternitatea Giuleşti, cea mai modernă din ţară, în urma unor investiţii elveţiene

Autor: Adriana Rosoga 17.08.2010

Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România spune că explozia de la maternitatea Giuleşti este o situaţie tragică, dar imprevizibilă, care nu poate fi pusă pe seama dotării secţiei de neonatologie, care a fost refăcută anul trecut cu bani elveţieni.

"Este greu de spus cine este vinovat, trebuie să aşteptăm rezultatele comisie de anchetă. Este o situaţie tragică, dar imprevizibilă. Nu se ştie cauza, dar nu putem vorbi de dotare. Secţia de neonatologie este reabilitată şi dotată la standarde moderne printr-o finanţare a Guvernului elveţian şi a Guvernului român", precizează Astărăstoaie.

El spune că programul de reabilitare, care a durat câţiva ani, a fost finalizat în 2009, iar 80% din finanţare a fost asigurată de Guvernul Elveţian. " Guvernul elveţian a investit în ultimii ani în cinci maternităţi din Iaşi, Cluj, Timişoara şi Bucureşti. Cele mai mari sume au venit la Maternitatea Giuleşti. Secţia de neonatologie este dotată la cele mai înalte standarde, totul a fost renovat, refăcut. Este o unitate de vârf".

Secţia de neonatologie a maternităţii Giuleşti dispune de un sistem de monitorizare asistat de calculator care nu necesită prezenţa unei asistente în interiorul secţiei de terapie, mai precizează Astărăstoaie. "Monitorizarea este pe aparate, astfel încât asistenta care supervizează stă în exteriorul secţiei de terapie intensivă. Este un sistem modern care ajută la evitarea infecţiilor, având în vedere că vorbim despre copii născuţi prematur."

Explozia produsă aseară la Secţia de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti, în urma căreia au murit patru bebeluşi, ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la o improvizaţie de alimentare a aerului condiţionat, respectiv de la neizolarea a două fire, conform unor surse judiciare citate de agenţia Mediafax.