Bucureştiul are tarife la taxi de 7 ori mai mici decât în Vest

Ziarul Financiar 17.08.2010

Printre cele mai scumpe oraşe din Europa în ceea ce priveşte tarifele practicate de companiile de taximetrie se numără Amsterdam, Bruxelles şi Stockholm. La polul opus, Sofia şi Bucureştiul pot fi considerate cele mai ieftine, având în vedere că în cele două capitale tarifele de pornire se învârt în jurul sumei de 0,3 euro, în timp ce un kilometru costă între 0,3 euro şi puţin peste 0,8 euro, în funcţie de companiile de taxi.

Dintre capitalele statelor nou-aderate la Uniunea Europeană, cele mai scumpe oraşe la acest capitol sunt Budapesta şi Praga, dar chiar şi aşa acestea nu se ridică la nivelul preţurilor practicate în ţările din nordul şi vestul Bătrânului Continent. O cursă de la Aeroportul Ruzyne din Praga până în centrul capitalei cehe costă circa 28-32 de euro, în timp ce o cursă de la Aeroportul Schiphol din Amsterdam până în centrul oraşului scoate din buzunarul clientului circa 40 de euro. Pe de altă parte, o cursă prin centrul capitalei cehe costă între 6 şi 8 euro, în timp ce în Stockholm o astfel de "plimbare" poate costa între 10 şi 20 de euro.

Spre deosebire de Bucureşti, în multe alte oraşe europene transportul bagajelor se taxează separat. Un exemplu în acest sens este Parisul. De asemenea, în capitala franceză o cursă între centrul oraşului şi parcul de distracţii Disneyland ajunge la 75 de euro, potrivit Taxiprices.com, bază de date online care prezintă comparativ tarifele medii ale companiilor de taxi din întreaga lume. Dintre oraşele vestice, Barcelona se numără printre cele mai ieftine, având în vedere că aici tariful de pornire este de 1,3 euro, iar tariful pe kilometru se situează sub 0,8 euro.