Cum a ajuns SIF Moldova cea mai profitabilă dintre SIF-uri

Autor: Andrei Chirileasa 17.08.2010

La începutul anului toţi preşedinţii de SIF-uri au anunţat planuri ambiţioase de restructurare a portofoliilor bazate în mare pe aceeaşi strategie: reducerea expunerii faţă de sistemul bancar, lichidizarea şi diversificarea portofoliului, astfel încât SIF-urile să nu mai depindă exclusiv de dividendele pe care le încasau până acum de la BCR şi BRD.

Din raportările la şapte luni, SIF Moldova (SIF2) pare cea mai consecventă în acest demers, societatea de investiţii din Bacău, condusă de Costel Ceocea, reuşind după primele şapte luni să raporteze cel mai mare profit dintre cele cinci SIF-uri, de 77,5 mil. lei (18,5 mil. euro). Doar în iulie SIF Moldova a câştigat circa 20 mil. lei (4,7 mil. euro), profiturile provenind preponderent din vânzarea de acţiuni BRD.

De la începutul anului, SIF Moldova a vândut

4,2 milioane de acţiuni BRD, reprezentând 0,61% din capitalul băncii, pe care a încasat peste 50 mil. lei. Cum SIF-ul are acţiunile BRD în portofoliu încă de la înfiinţare, la o valoare de achiziţie egală cu valoarea nominală, peste 90% din veniturile obţinute se regăsesc în profitul societăţii. Principalul scop al vânzărilor este însă finanţarea programului de investiţii prevăzut pentru acest an în bugetul societăţii, de 140 mil. lei.

SIF Moldova a cumpărat în primele şapte luni pachete semnificative de acţiuni la Banca Transilvania (TLV) - circa 0,65%, Aerostar Bacău (ARS) - peste 1%, Broker Cluj (BRK) - 1,6%, Biofarm (BIO), Transgaz (TGN) şi Armax-Gaz Mediaş (ARAX). De asemenea, SIF2 a fost unul dintre cei mai mari investitori în Fondul Proprietatea, unde şi-a majorat participaţia la circa 0,6%, prin investiţii de 16 mil. lei, şi a făcut pasul pe pieţele externe, investind în acţiuni ale companiilor energetice CEZ (Cehia) şi Tauron (Polonia), precum şi în titlurile producătorului de software polonez Asseco, investiţiile totale pe pieţele externe apropiindu-se de 9 milioane de lei.

SIF Oltenia (SIF5) era a doua din punctul de vedere al profiturilor realizate în primele şapte luni, cu un rezultat de 64 mil. lei (15,3 mil. euro), dintre care 13 mil. lei (3 mil. euro) reprezintă câştigurile obţinute în iulie. SIF Oltenia şi-a continuat politica de lichidare a poziţiilor minoritare deţinute în companii nelistate sau în companii listate cu o lichiditate scăzută. Societatea de investiţii din Craiova a vândut luna trecută participaţiile deţinute la producătorii de electrozi Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina, încasând în total circa 26,6 mil. lei (6,2 mil. euro). SIF Oltenia şi-a continuat în schimb achiziţiile la Biofarm, unde şi-a consolidat participaţia la 22,26%. La începutul lunii august, SIF Oltenia şi-a vândut şi pachetul majoritar deţinut la Comcereal Olt (CCOL) pentru circa 10,5 mil. lei, tranzacţie care se va reflecta în profitul la opt luni.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a urcat pe locul al treilea la profituri după şapte luni, cu un câştig net de 40,59 mil. lei (9,7 mil. euro), în creştere cu 7,4 mil. lei faţă de cel raportat pe primul semestru. SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4) au raportat profituri mai mici la finele lunii iulie decât pe primul semestru.

Activele nete cumulate ale SIF-urilor au scăzut cu 5% în iulie, până la nivelul de 7 mld. lei (1,65 mld. euro), deşi Bursa a înregistrat o revenire luna trecută, după corecţii semnificative în perioada aprilie-iunie.

Scăderea din luna iulie a fost influenţată în principal de modalitatea de calcul al activului net, SIF-urile utilizând pentru acţiunile companiilor listate preţul mediu din ultimele trei luni. Astfel, deşi în iulie indicele general al bursei BET-C a avansat cu 5,7%, piaţa nu a reuşit să recupereze declinul din perioada aprilie-iunie de 20,3%.

Broker Cluj a avut pierderi în iulie

Broker Cluj (BRK), singura societate de brokeraj listată la Bursă, a înregistrat în primele şapte luni ale anului un profit net de 5,08 mil. lei (1,22 mil. euro), în scădere faţă de câştigul raportat pe primul semestru, de 5,55 mil. lei. Firma de brokeraj a suferit în iulie din cauza tranzacţiilor foarte mici de pe Bursă, care a determinat reducerea comisioanelor încasate. Pe de altă parte, oportunităţile de valorificare a acţiunilor din portofoliu au fost mai puţine, după corecţiile din mai-iunie. Valoarea activului net al Broker a stagnat în iulie, la nivelul de 87,4 mil. lei (20,6 mil. euro). Compania este evaluată pe Bursă la 92,3 mil. lei (21,8 mil. euro), după ce acţiunile au câştigat aproape 60% de la începutul anului.