CSA a dat undă verde asigurătorului CARE

Autor: Liviu Chiru 17.08.2010

Compania de Asigurare-Reasigurare Exim (CARE), controlată de Eximbank România, a primit la 9 august autorizaţia de funcţionare din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit datelor postate pe site-ul instituţiei.

CARE a fost înfiinţată de Eximbank - o bancă de stat specializată în susţinerea exportatorilor şi a firmelor mici - în 2009, demersul băncii fiind efectul recomandărilor din directivele Comisiei Europene care prevăd separarea celor două activităţi ale instituţiei de credit. Separarea trebuie făcută pentru a se evita situaţii în care asigurarea creditelor de export pe termen scurt contra riscurilor de piaţă este susţinută de către stat. Banca are în portofoliu produse de asigurare destinate în special exportatorilor.

"Pentru prim an de funcţionare a CARE România estimăm un volum al primelor burte subscrise de două milioane de lei", spune Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank. Compania va oferi, pe lângă asigurări şi reasigurări de credite comerciale pe termen scurt şi asigurări de garanţii.

Societatea este condusă de Radu Frîncu, fostul director general al Certasig, post la care a renunţat prin demisie. Asigurătorul are un capital social de 29,2 milioane lei, deţinut în proporţie de 90,84% de Eximbank România, însă are sediul central în clădirea Metropolis Center, din strada Grigore Alexandrescu. La începutul lunii mai, consiliul de supraveghere al asigurătorului l-a numit pe Frîncu în funcţia de preşedinte al directoratului, decizie care a primit avizul CSA câteva săptămâni mai târziu. Pe segmentul său de piaţă, CARE va intra în competiţie cu filialele locale ale Coface şi Euler Hermes, doi jucători de talie internaţională.

Poliţele de asigurare de credite comerciale sunt cumpărate de companii care urmăresc astfel să acopere riscul de a nu-şi încasa banii de la partenerii de afaceri.