Cine este Bogdan Marinescu, medicul care de 27 de ani conduce Maternitatea Giuleşti

Autori: Ioana David , Adriana Rosoga 17.08.2010

Medicul Bogdan Marinescu, managerul spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie "Panait Sârbu" , poate fi considerat "veteranul" sistemului spitalicesc din România, care a rezistat 27 de ani în această funcţie, în condiţiile în care de regulă managerii de spitale se schimbă odată cu miniştrii sănătăţii, cam unu pe an.

Bogdan Marinescu, la rândul său ministru al sănătăţii în perioada iunie 1990 -octombrie 1991, este recunoscut drept unul dintre cei mai buni medici ginecologi din România. Maternitatea pe care o conduce este însă una dintre cele mai vechi din Bucureşti. Spitalul a primit noi echipamente în ultima perioadă, conform Primăriei, dar vechimea clădirii şi a instalaţiilor reclamă mutarea acestuia.

În pofida declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei Bucureşti, care administrează spitalul, numai o privire aruncată instituţiei dezvăluie o clădire veche, puţin renovată, cu vopseaua care se curăţă din loc în loc de pe ramele geamurilor. Marinescu, 66 de ani, lucrează la maternitatea Giuleşti încă din 1968, pentru ca din 1970 să devină medic secundar obstetrică ginecologie la aceeaşi instituţie.

Funcţia de conducere a instituţiei a preluat-o în 1983, ceea ce îl transformă în cel mai longeviv manager din România.

În mediul privat, de regulă, managerii se schimă după patru-şase ani pentru a-şi păstra obiectivitatea şi a aduce un suflu nou companiei. Marinescu a avut conexiuni şi în mediul politic, fiind deputat în intervalul 1992-1996 şi senator între 1996 şi 2000.

Conform declaraţiei de avere, este acţionar la cabinetul medical Lira Cabinet Medical Obstretică-Ginecologie şi conduce cabinetul de obstetrică şi ginecologie din cadrul clinicii private Marinescu Medical Center (MMC), care are acelaşi profil ca spitalul din Giuleşti. Conform datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii MMC sunt Ileana Marinescu (60%), soţia doctorului Marinescu, şi fiul acestuia Dragoş Marinescu (40%).

Un alt manager care este de mult timp în aceeaşi funcţie, 17 ani, este Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti.