Primele dovezi în scandalul care a lovit Facebook: un cec de 3.000 de dolari

Autor: Magraon Andreea 17.08.2010

Newyorkezul Paul Ceglia, care revendică 84% din Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a adus primele dovezi, respectiv un cec de 3.000 de dolari pe care i l-ar fi dat lui Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, relatează Bloomberg.

Documentul este datat cu trei zile înainte de semnarea presupusului contract dintre cei doi, care i-ar permite să controleze compania şi care îl transformă în miliardar.

Acesta este prima dovadă făcută publică în cadrul scandalului Facebook. Documentul a fost deja depus la un tribunal din Buffalo, acolo unde Ceglia l-a dat în judecată pe Zuckerberg.

Paul Ceglia (37 de ani) susţine că în 2003, cu un an înainte de lansarea Facebook, a semnat un contract cu Mark Zuckerberg, în urma căruia îi dădea 1.000 de dolari pentru dezvoltarea site-ului şi primea 50% din afacere. De asemenea, contractul prevedea ca partea sa să crească cu 1% pentru fiecare zi de întârziere după 1 ianuarie 2004, până la finalizarea site-ului. Facebook a fost lansat pe 4 februarie, ceea ce înseamnă 34 de zile de întârziere. Potrivit estimărilor de pe piaţă, pachetul de acţiuni al lui Ceglia ar valora 21 de miliarde de dolari. Valoarea de piaţă a Facebook este estimată la 24 de miliarde de euro.

Cei doi s-au întâlnit în contextul în care Ceglia căuta programatori pentru o afacere începută în 2003. Reprezentanţii Facebook au declarat că Zuckerberg a lucrat pentru Ceglia, dar nu i-a cedat vreo parte din afacerea sa. "Nu am contestat niciodată că Mark a lucrat pentru Ceglia", a declarat Andrew Noyes, purtător de cuvânt al companiei. Cecul este datat din 25 aprilie 2003. Trei zile mai târziu, spune Ceglia, el şi CEO-ul Facebook au semnat un contract într-un hotel din Buffalo.

Newyorkezul susţine că nu şi-ar fi amintit de înţelegerea cu Mark Zuckerberg dacă nu era arestat pentru fraudă anul trecut, fiind acuzat că a luat bani pentru o cantitate de lemne de foc ce nu a fost livrată niciodată. Aceasta l-a făcut să caute prin casă documente pentru a plăti banii clienţilor săi. Ceglia a declarat că în timp ce căuta a găsit un acord semnat în urmă cu şapte ani cu Zuckerberg, cu un an înaintea lansării reţelei de socializare.

Ceglia s-a născut în Wellsville, în statul New York, fiind de-a lungul timpului profesor, vânzător de îngheţată, fotograf şi patronul unei afaceri online.