Toamnă sufocantă pentru premierul Boc. Parlamentarii PDL vor să cadă capete în rândul miniştrilor. Vlădescu, din nou în capul listei

Autor: Iulian Anghel 17.08.2010

În PDL reîncep să circule zvonurile despre o remaniere rapidă a Guvernului. Ca şi în urmă cu câteva luni, numele ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu - care a ajuns în Guvern ca independent, dar este susţinut de preşedintele Băsescu - este în capul listei. Premierul Emil Boc a fost somat, din nou, de mai mulţi deputaţi PDL, în noaptea de luni spre marţi, să nu mai amâne remanierea pentru a nu scufunda de tot partidul.

Vremurile viitoare se anunţă tulburi - Guvernul nu se mai poate baza în Parlament decât pe o majoritate sigură de şase-şapte voturi, parlamentari PDL cu o oarecare notorietate "mârâie" din ce în ce mai tare împotriva Executivului care le-a scufundat partidul la 15%, o nouă moţiune de cenzură bate la uşă, scânteia socială se poate aprinde pe măsură ce buzunarele se golesc, iar rândurile şomerilor se îngroaşă. Guvernul este legat de mâini şi de picioare: trebuie să continue cu orice preţ concedierile în administraţie, trebuie să taie cu orice preţ din costuri, trebuie să facă imposibilul ca opoziţia să nu-i pice ordonanţa prin care TVA a fost majorată de la 19 la 24% pentru a nu arunca în aer acordul cu FMI şi trebuie să convingă Parlamentul să-i voteze legi importante precum un nou cod al muncii care ar face mai uşoară concedierea, o nouă lege a patronatelor sau "codul social".

Premierul Boc a ţinut, în noaptea de luni spre marţi, miniştrii şi staff-ul PDL într-o şedinţă de şase ore, până la 1.30, şi împreună au făcut o analiză a guvernării.

În condiţiile în care voci cu oarecare audienţă din cadrul partidului de guvernământ cer o remaniere guvernamentală sau chiar schimbarea primului-ministru, şeful guvernului se vede strâns cu uşa, de câteva săptămâni, de propriul partid într-o perioadă cum nu se poate mai complicată.

Pentru că, aşa cum spune Sever Voinescu, un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu acum deputat PDL şi unul dintre criticii premierului, măsurile anticriză nu pot avea succes cu un guvern în care nimeni nu mai crede.

În faţa criticilor din propriul partid, premierul şi, totodată şef al PDL, a instituit luni seară "momentul zero", după cum spune. Adică, cine mai critică de acum înainte partidul la televizor va suferi consecinţele. Premierul şi-a luat inima în dinţi după o ieşire a lui Traian Băsescu care a spus că nume precum Cristian Preda (europarlamentar), Sever Voinescu (deputat) sau Radu F. Alexandru (senator), cu toţii cunoscuţi ca apropiaţi ai preşedintelui, nu s-ar mai fi aflat în partid, dacă el l-ar fi condus. Numai că nu doar cei trei enumeraţi mai sus critică Guvernul, ci şi un alt nume greu precum vicepreşedintele Cezar Preda, în vreme ce Sulfina Barbu, deputat, fost ministru, susţine că în PDL-ul condus de Boc este nevoie de o conducere interimară: " Nu cred că putem vorbi foarte eficient despre actuala conducere, dar actualul Birou Permanent Naţional (conducerea PDL - n.n.) este spectator la o scădere în încredere a partidului, ajuns undeva la 15%".

Cât îl va ajuta pe Emil Boc instituirea legii tăcerii în partid?

Analistul Stelian Tănase opinează că acest conflict din PDL nu se va stinge, dimpotrivă, se va acutiza pe măsură ce criza se va adânci şi crede că Băsescu a jucat la două capete atunci când a susţinut că i-ar fi dat afară pe cei care au criticat PDL.

"În PDL sunt două tabere, cea a noilor veniţi care se ascund în spatele Elenei Udrea, sprijinită de Băsescu, şi cea a vechii gărzi - Blaga-Videanu-Berceanu - care nu vor putea fi înlăturaţi nici la remaniere", crede Tănase.

Însă o remaniere va fi făcută, opinează analistul, iar sacrificaţii vor fi alţii precum ministrul muncii Mihai Şeitan sau Sebastian Vlădescu.
Guvernul a scăpat de moţiunea de cenzură în vară la o diferenţă de doar opt voturi. Acum nu mai are nici aceste opt voturi, pentru că un deputat PD-L a decedat, iar un altul a dezertat la PSD. Remanierea anunţată după moţiunea de cenzură din vară a fost amânată pentru toamnă - 1 septembrie fiind termenul anunţat de preşedintele Traian Băsescu pentru evaluarea activităţii miniştrilor. La acest fatidic 1 septembrie, miniştrii trebuie să dea socoteală despre cum au restructurat personalul şi cheltuielile din instituţiile pe care le conduc. Remanierea va fi făcută pentru că, altfel, Guvernul riscă să piardă şi din sprijinul propriilor parlamentari, spun analiştii.

Cine îi poate învinge pe Blaga, Videanu, Berceanu?

Cu mai multă vreme în urmă, într-o emisiune televizată, Adriean Videanu a fost întrebat câtă vreme mai rămâne în politică, răspunsul fiind scurt: "Atât timp cât vreau eu!".

Luni, întrebat de ziarişti dacă va fi remaniat, Videanu a afirmat: "Vedeţi-vă măi de treabă". Analiştii cred că este greu ca tripleta Blaga-Videanu-Berceanu să fie îndepărtată, chiar dacă aceasta ar fi voinţa lui Băsescu, pentru că ea conduce, practic, PDL şi are o puternică susţinere în filialele cu care a câştigat atâtea campanii electorale.

Ce vrea Elena Udrea?

Luni, Elena Udrea (fostă consilieră a lui Traian Băsescu) spunea că premierul Emil Boc a avut o reacţie prea moale pentru că nu l-a sancţionat pe eurodeputatul PDL Cristian Preda (şi el fost consilier al preşedintelui), care îi ceruse demisia. Cu două săptămâni în urmă, când Preda făcea aceste declaraţii, Udrea era însă alături de acesta şi zâmbea la spusele lui. Analiştii cred că Elena Udrea, susţinută de Băsescu, este cea care "binecuvântează" atacurile noilor veniţi în partid împotriva vechii gărzi. Nu întâmplător ea a fost împinsă în fruntea organizaţiei Bucureşti (este un fel de Marian Vanghelie al PSD) - cea care va trimite la viitorul congres al PDL cel mai mare număr de delegaţi.