Dividendele şi vânzarea creanţelor au mărit veniturile AVAS cu 63%

Autor: Mediafax 17.08.2010

Veniturile AVAS s-au majorat la şase luni cu 63%, de la 94,1 milioane de lei la 154 de milioane de lei, susţinute de încasarea de dividende şi valorificarea creanţelor, în timp ce câştigurile din privatizări au totalizat 26 de milioane de lei, reprezentând 10% din nivelul propus la nivelul anului 2010.

"În continuare se manifestă o scădere a interesului investitorilor faţă de pachetele minoritare şi majoritare din portofoliul AVAS, dar pe lângă aceste aspecte ale crizei economice pot spune că până la această dată AVAS a realizat aproape 85% din programul pe care l-a avut de făcut pe primul semestru", a declarat preşedintele instituţiei, Aurelian Popa.

El a precizat că veniturile din prima parte a anului au provenit în principal din dividende şi din valorificare de creanţe. Veniturile de 26 de milioane de lei din activitatea de privatizare au fost obţinute în urma vânzării de acţiuni de la companiile Upruc Făgăraş, Trocadero Bucureşti, Aqua Proiect Bucureşti, Industrializarea Laptelui Bistriţa, Marmosim Simeria şi Moldoplast Iaşi, conform sursei citate.

AVAS intenţionează să vândă în acest an 13 companii la care deţine capitalul majoritar şi 90 de participaţii minoritare. Pentru acest an, AVAS mizează pe venituri totale de 395 mil. lei, din care 260,9 mil. lei din privatizare şi 87 mil. lei din valorificarea activelor bancare, creanţelor comerciale şi a celor preluate de la Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Popa a precizat că instituţia va cere Guvernului să aprobe amânarea cu trei ani a plăţilor restante pentru păgubiţii FNI, măsură care va permite deblocarea conturilor instituţiei. "Ne confruntăm cu o serie de probleme. Problema cea mai complexă este faptul că la AVAS conturile sunt blocate de deponenţii FNI. (...) Am încercat să prezentăm şi premierului situaţia respectivă şi să încercăm o măsură de amânare a plăţii deponenţilor pe o perioadă, până ne vom putea debloca activitatea şi vom reuşi să scoatem la privatizare societăţile comerciale."