Catastrofa de la Giuleşti arată falimentul sistemului sanitar. Avem victime, dar nimeni nu plăteşte. De ce?

Autori: Ioana David , Adriana Rosoga 17.08.2010

În pofida victimelor, directorul Maternităţii şi oficialii Ministerului Sănătăţii desfid întreaga opinie publică: s-a intervenit "normal", nu este cazul să-şi dea demisia. Catastrofa, apărută după trecerea spitalelor la Primăria Bucureştiului, pune sub semnul întrebării justeţea acestei decizii.



Cauza celei mai grave catastrofe din istoria spitalelor româneşti din ultimele decenii, incendiul de la Spitalul "Panait Sarbu" care a avut ca rezultat moartea a 4 nou-născuţi şi arsuri grave pentru alţi şapte, nu este cunoscută.

Cel mai probabil a fost vorba de un scurtcircuit de la un fir care alimenta aparatul de aer condiţionat combinată cu neglijenţa personalului care nu a observat la timp declanşarea incendiului.

Însă oameni din sistem afirmă că astfel de spitale, găzduite de clădiri vechi de 100 de ani, cu instalaţii vechi şi de capacitate redusă, nu au ce căuta în secolul XXI şi că autorizaţia de funcţionare se primeşte doar prin influenţa directorilor.

Spitalul, cunoscut ca Maternitatea Giuleşti, este condus de 27 de ani fără întrerupere de acelaşi om, doctorul Bogdan Marinescu.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc ieri, ministrul sănătăţii, împreună cu secretarul de stat, cu reprezentanţi ai Primăriei Bucureşti, care administrează spitalul, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai spitalelor unde au fost transferaţii cei internaţi la Giuleşti, au vorbit despre modul "normal" în care s-a intervenit la faţa locului, despre victime, însă nimic despre cine este vinovat.

Cseke Attila, ministrul sănătăţii, s-a referit la incendiul de la maternitate ca fiind "una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc", însă a spus că exploziile nu pot fi complet eliminate nicăieri în lume şi a invitat presa să caute pe Google spitalele din Europa unde au avut loc astfel de incidente.

Până la închiderea ediţiei nu au fost disponibile informaţii legate de cauzele incendiului, însă o posibilă explicaţie este, conform informaţiilor de până acum, un scurtcircuit la firele de alimentare ale unui aparat de aer condiţionat, din cauza suprasolicitării. Flacăra ar fi ajuns să fie alimentată după câtva timp de oxigenul care este adus pe o conductă şi apoi ramificat la fiecare incubator. În această secţie, de terapie intensivă (ATI), există alimentare cu oxigen pentru fiecare incubator.

Ipoteza alimentării focului de sursele de oxigen este întărită de declaraţiile pompierilor, care au spus că au găsit foc deschis în încăpere.

Întrebarea cheie este cum de nu a sesizat nimeni incendiul până a apucat să se intensifice de la sursele de oxigen? Pe secţiile ATI trebuie să fie prezente non-stop minimum două asistente şi un medic de gardă. Dacă o asistentă ar fi fost chemată la o naştere, cealaltă ar fi trebuit să fie prezentă.

Doctorul Bogdan Marinescu, şeful Maternităţii Giuleşti, este, conform declaraţiei de avere, acţionar la cabinetul medical Lira Cabinet Medical Obstetrtică-Ginecologie şi conduce Cabinetul de obstetrică şi ginecologie din cadrul clinicii private Marinescu Medical Center (MMC).

Catastrofa de la Giuleşti pune sub semnul întrebării şi trecerea spitalelor de la Ministerul Sănătăţii la primării. De echiparea spitalelor răspunde Primăria Municipiului Bucureşti.