Subscrierile Aviva s-au redus cu 17% în primul semestru

Autor: Angela Placinta 18.08.2010

Rezilierile de poliţe au muşcat din afacerile asigurătorului. Compania a vândut mai multe poliţe anul acesta prin intermediul propriilor agenţi, în timp ce canalul de bancassurance a avut o contribuţie mai mică.



Aviva Asigurări, una dintre cele mai mari companii din piaţa asigurărilor de viaţă, a încheiat primul semestru cu o scădere de 17% a primelor brute subscrise faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 40 de milioane de lei (9,5 mil. euro), din cauza rezilierilor de poliţe şi a schimbării modului de înregistrare a primelor în contabilitate.

"Rezilierile ne-au afectat şi în prima jumătate a acestui an, dar sunt în scădere. Avem până în o mie de rezilieri de poliţe pe lună. Nu a scăzut semnificativ faţă de anul trecut, deoarece noi nici nu am avut o creştere explozivă la începutul crizei", afirmă Mihai Popescu, directorul general al Aviva.

El spune că asiguraţii care decid să îşi rezilieze poliţele înainte de termen deoarece au nevoie de lichidităţi sau nu mai pot plăti primele au mari dezavantaje, deoarece dacă decid peste câţiva ani să încheie o altă poliţă, aceasta va fi mai scumpă. Mai mult, dacă asigurarea este reziliată la doar câţiva ani de la încheiere, valoarea de răscumpărare, adică suma primită de client, este mult mai mică decât valoarea totală a primelor pe care le-a plătit, iar acest lucru se întâmplă în cazul tuturor companiilor de asigurări.

"E un fenomen care ne preocupă. Cineva care a cumpărat o poliţă şi renunţă la ea face o greşeală. Atunci când eşti tânăr şi cumperi poliţa, beneficiezi de o primă mai redusă, dar dacă mai aştepţi câţiva ani, costul riscului creşte mult, deci şi prima plătită de client", mai spune Popescu.

Compania se află acum în proces de îmbunătăţire a proceselor operaţionale şi a serviciilor acordate clienţilor, mai ales pe partea de consultanţă financiară, pentru a reduce numărul de rezilieri de poliţe.

Aviva a înregistrat în primul semestru o creştere a vânzărilor prin intermediul agenţilor proprii şi o scădere a celor prin intermediul băncilor.

Compania are 32 de agenţii şi peste 400 de agenţi. De asemenea, asigurătorul are încheiate parteneriate de bancassurance cu BRD, Piraeus Bank, RBS, Credit Europe Bank şi BRD Finance.

"New business a venit în egală măsură de la asigurările unit-linked (asigurări de viaţă legate de fonduri de investiţii - n. red.) şi de la cele de protecţie (asigurări care acoperă cheltuielile în caz de îmbolnăvire, spitalizare, accident etc. - n. red.). La unit-linked, 80% din clienţi au ales fondurile denominate în lei, iar 20% au mers pe euro, nu sunt schimbări semnificative faţă de anul trecut."

Grupul britanic Aviva activează pe piaţa locală de asigurări, pensii private şi management al investiţiilor, iar până în prezent a investit în România peste 240 de milioane de euro, în condiţiile în care a venit aici în urmă cu zece ani. În prezent, britanicii derulează o majorare de capital de 7 milioane de euro la compania de asigurări de viaţă. Activele administrate de grupul Aviva în România au atins nivelul de 600 de milioane de lei, cu 21% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Pe piaţa asigurărilor de viaţă, britanicii s-au situat anul trecut pe poziţia a patra, după ING, BCR Viaţă şi Alico. Şi pe segmentul pensiilor administrate privat (pilonul II) Aviva este unul dintre cei mai mari jucători, situându-se pe poziţia a patra după numărul de participanţi.

În urmă cu două zile Consiliul Concu­renţei a amendat toţi administratorii de pensii private obligatorii cu o sumă totală de 1,2 milioane de euro, din care circa 100.000 reprezintă valoarea amenzii aplicate Aviva. Autoritatea acuză administratorii de fonduri că în 2007 s-au înţeles pentru a-şi împărţi în mod egal participanţii care au semnat contracte cu două fonduri în faza iniţială de aderare.

"Evaluăm măsurile pe care le vom lua, dar avem convingerea că am acţionat în interesul clienţilor. Fireşte, avem dreptul de a contesta amenda, dar nu am luat încă o decizie în acest sens", a mai spus Mihai Popescu.