Moody’s: SUA, Franţa şi Germania nu riscă retrogradări

Autor: Catalina Apostoiu 18.08.2010

Perspectivele legate de ratingurile suverane Aaa ale Franţei, Germaniei, Statelor Unite şi Marii Britanii rămân stabile în pofida dificultăţilor de ordin bugetar întâmpinate de aceste ţări, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service, scrie Bloomberg.

Deşi "pericolul de retrogradare" pentru acestea a crescut în condiţiile în care măsurile de austeritate aplicate ameninţă creşterea economică la nivel global, ţările respective "rămân în zona Aaa", a declarat Alexander Kockerbeck, unul dintre co-autorii raportului Moody's.

Agenţia a anunţat că accelerarea procesului de consolidare fiscală realizat de ţările de pe bătrânul continent riscă să încetinească "o redresare europeană deja fragilă", scrie The Wall Street Journal.

Programele de austeritate lansate de cele mai îndatorate ţări ale Europei pentru a convinge investitorii că-şi pot reechilibra bugetele ar putea genera "o perioadă prelungită de creştere inegală", în condiţiile în care cererea de exporturi nu este suficientă pentru a alimenta o accelerare a creşterii, se arată în raportul Moody's.

Printre provocările cu care se confruntă ţările cu rating Aaa se numără necesitatea de a impulsiona creşterea, asigurarea accesului la finanţare ieftină, reducerea cheltuielilor minimizând în acelaşi timp impactul asupra creşterii economice.

Pe termen lung, ţările întâmpină de asemenea dificultăţi legate de îmbătrânirea populaţiei. Ţările sunt în acelaşi timp vulnerabile pe fondul creşterii datoriilor publice, acestea fiind mai expuse în faţa unor potenţiale şocuri legate de dobânzi.

Marea Britanie conduce din punctul de vedere al reducerilor bugetare. Guvernul pune în aplicare cele mai dramatice reduceri de cheltuieli de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale ţării s-a redus cu 80 de puncte bază, până la 3,053% de la învestirea guvernului lui David Cameron în mai.

În cadrul raportului Moody's, Alexander Kockerbeck remarca faptul că cele trei ţări europene cu rating Aaa urmăresc planuri de reducere a deficitelor, în timp ce Statele Unite se află la începutul dezvoltării unei strategii de stabilizare a datoriilor. Conform Moody's, Statele Unite posedă "o capacitate semnificativă de a modifica dinamica datoriilor în timp".

Moody's a calificat Spania ca un caz diferit, agenţia plasând ratingul Aaa al ţării sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, spunând că guvernul iberic trebuie să-şi dovedească angajamentul faţă de cele mai ample reduceri de cheltuieli din ultimii 30 de ani.