Cum şi-au potrivit brokerii ceasul la Fondul Proprietatea?

Autor: Roxana Pricop 18.08.2010

Gloria de a intra în istorie drept brokerul care a intermediat cea mai aşteptată listare a ultimilor cinci ani şi mai puţin comisioanele reprezintă miza pentru care nouă dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piaţă, grupate în trei consorţii şi un intermediar independent, au intrat în competiţie la Fondul Proprietatea. Ieri la ora 14.00 a expirat termenul limită până la care firmele interesate îşi puteau depune ofertele, iar în privinţa ofertelor nu au existat surprize.

Imediat după depunerea ofertelor, a apărut primul scandal, firmele de brokeraj Unicredit CA-IB şi KBC Securities contestând oferta depusă de consorţiul Raiffeisen Capital&Investment (RCI), BRD şi ING Bank, pe motiv că aceştia ar fi întârziat cu 6 minute peste termenul limită.

"Pe camerele de înregistrare se vede că oferta a fost depusă la 14:06, adică după termenul limită, care era ora 14:00. Am depus o contestaţie la comisia de selecţie", au declarat reprezentanii KBC Securities.

Drept reacţie, Claudiu Cercel, vicepreşedinte pentru pieţele financiare la BRD-SocGen, a declarat că contestaţia depusă de companiile de brokeraj UniCredit CA-IB şi KBC Securities reprezintă "o tactică puerilă de competiţie".

"Noi avem confirmarea din partea Fondului Proprietatea că am depus oferta în termenul legal, aşa că această contestaţie nu este decât o tactică puerilă de competiţie, bazată probabil pe un ceas care nu era potrivit", a declarat Cercel.

La scurt timp de la reacţia oficialului BRD, conducerea Raiffeisen Capital & Investment a declarat pentru Mediafax că oferta a fost depusă cu circa cinci minute înainte de expirarea termenului limită.

"Am primit ştampila de înregistrare la ora 13:56, înainte de expirarea termenului. Documentaţia trebuia pusă într-o cutie, însă noi am urcat la sediul fondului cu două cutii mai mici pentru că nu puteam să urcăm direct cu una mare, nu ar fi fost loc în lift. Cu prima cutie am ajuns la ora 13:50, iar cu a doua la 13:55. După aceea le-am pus într-o singură cutie şi am primit ştampila de înregistrare", a spus Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment.

Argumentele din contestaţia depusă de KBC şi UniCredit, precum şi explicaţiile date de reprezentanţii celuilalt consorţiu stau drept dovadă despre cât de important este acest mandat pentru firmele de brokeraj locale.

Listarea Fondului Proprietatea este cel mai aşteptat eveniment al ultimilor cinci ani, iar brokerii care au intrat în competiţie nu îşi doresc decât să îşi lege numele de acest eveniment. Valoarea estimată a comisionului de intermediere nu este mai mare de 50.000 de euro, iar procedura de listare este relativ simplă, presupunând întocmirea unui prospect de admitere la tranzacţionare (un document care poate ajunge la câteva sute de pagini).

Fondul Proprietatea a anunţat că a primit patru oferte până la expirarea termenului legal din partea a trei consorţii: KBC-UniCredit, BRD-RCI-ING, BCR-Wood (Cehia) - Intercapital Invest, în timp ce brokerii de la BT Securities au mers pe cont propriu.

Verva cu care îşi dispută brokerii mandatul de intermediar este şi un indicator al faptului că piaţa locală de capital suferă puternic de pe urma numărului mic de IPO-uri şi de listări ale companiilor de stat, iar un proiect de amploarea Fondului Proprietatea entuziasmează peste măsură spiritele.

Pe de altă parte, brokerii care vor lista Fondul Proprietatea vor porni cu şanse mai mari în cursa pentru a intermedia marile IPO-uri (oferte publice iniţiale) anunţate de stat, cum ar fi listarea Romgaz, afaceri în care miza financiară este mult mai mare.