Mă tatuez, deci exist! GALERIE FOTO

Autor: Lucian Vasilescu 19.08.2010

Artă plastică în oraşul Meşterului Manole

La Casa de Cultura "George Toparceanu" din Curtea de Arges a avut loc vernisajul salonului national de arta plastica "Atitudini contemporane", editia a III-a, avand ca tema "Teluric - regasiri ale subconstientului ancestral" (foto 1). Participa 35 de artisti plastici profesionisti, membri ai filialelor UAP Bucuresti, Suceava, Oradea, Constanta, Targu Mures, cu un numar de 60 de lucrari de grafica, pictura, tapiserie si sculptura. Expozitia poate fi vizionata pana in data de 05.09.2010.

La Muzeul Judetean Curtea de Arges a avut loc vernisajul expozitiei de pictura "Apocalipsa" realizata de artistul plastic bucurestean Aurelia Matei (foto 2). Expozitia va fi deschisa pana in data de 05.09.2010.

Bucureştiul va deveni capitala tatuajelor

Prima Conventie Internationala (organizată în România) dedicata artei tatuajelor, body piercing-ului si body painting-ului va avea loc la Sala Palatului in perioada 27-29 August 2010 (foto 3, 4, 5).
Peste 30 de artişti din ţară şi de peste hotare îşi vor arăta măiestria pe pielea publicului bucureştean. În plus, în cadrul evenimentului pasionaţii de tatuaje vor avea ocazia să admire şi să cumpere accesorii, haine şi multe alte lucruri ce ţin de cultura din jurul tatuajelor.
Atmosfera colorată din timpul zilei va fi încinsă seara de artişti cunoscuţi din România. Patru trupe îşi dau întâlnire cu publicul în cele trei zile dedicate "Body Art"-ului.
Seria concertelor va fi deschisă vineri de ACT - Tribute to Motorhead şi 9.7 Richter, va continua sâmbătă cu Paraziţii şi se va încheia duminică cu Rareş Blues Totu Experience. În toate cele trei zile publicul va petrecere până la răsărit la afterparty-ul oficial din clubul Fire.
Evenimentul va fi locul de întâlnire pentru artiştii din ţară şi de peste hotare, o ocazie pentru publicul curios de a se lăsa tatuat de mâna unui artist consacrat. Sunt invitaţi să participe artişti profesionişti care pe baza operelor create vor fi evaluaţi şi răsplătiţi cu premii în cadrul primei Convenţii Internaţionale de Tatuaje organizate în Bucureşti.
Biletele sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta şi online, pe www.myticket.ro. Preţul biletelor este de 23 lei pentru fiecare dintre cele trei zile iar cel al abonamentelor pentru toată perioada convenţiei este de 57 lei.

Dansând cu toamna

Coregraful Cosmin Manolescu organizează, la Centrul Naţional al Dansului, o nouă sesiune de cursuri de dans contemporan (foto 6).
Cursurile sunt adresate publicului larg şi vor avea loc în zilele de 1, 3, 6, 8, 10, 13 septembrie, între orele 19.00-21.00, în studioul 2 al Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (B-dul Nicolae Balcescu nr. 2, Cladirea TNB, intrarea Lăptăria lui Enache, etaj 3). Un al doilea modul intensiv va avea loc în luna noiembrie, finalizându-se cu o prezentare deschisă publicului în 17 noiembrie.
Taxa pentru întregul modul de 6 cursuri este de 200 lei, iar pentru un curs separat de 40 lei. Pentru înscriere doritorii sunt invitaţi să trimită până la data de 31 august un email la serial.paradise@artsf.ro, menţionind interesul şi nivelul de experienţă. Taxa se va achita la începutul primului curs.
Cursurile fac parte din proiectul "Dans.Acces", o serie de ateliere de mişcare corporală, dans şi improvizaţie conduse de coregraful Cosmin Manolescu, şi se adresează tuturor persoanelor interesate să se exprime prin dans contemporan, indiferent de vârstă, pregătire şi condiţie fizică. Pe parcursul atelierelor vor fi abordate diferite tehnici de relaxare a corpului, yoga, bodywork şi exerciţii de improvizaţie.
Fondurile adunate în urma cursurilor vor fi investite în proiectul artistic curent al lui Cosmin Manolescu, "Eu sunt Eu", o prezentare work in progress a acestuia urmând a avea loc la Bucureşti în cadrul "eXplore dance festival", în 9 octombrie 2010.


ManyFest-ul de la Timişoara

Cea de-a patra editie a Festivalului national ManyFest (festival al artelor vizuale) se va desfasura la Timisoara, in perioada 20-28 august (foto 7). Editia din acest an va pune accent sporit asupra dezvoltarii capacitatilor artistice ale participantilor. Atelierele de lucru din cadrul festivalului vor fi diversificate astfel incat acestea sa poata corespunde nevoilor de dezvoltare artistica ale tinerelor talente. Se vor pastra cele 3 sectiuni deja existente (fotografie, scurt-metraj, desen) cat si impartirea acestora pe categoriile de varsta: 14-18 ani, respectiv 19-24 ani. Prin diversificarea atelierelor de lucru, participantiilor li se va oferi posibilitatea de a descoperi mai multe directii artistice ale sectiunii alese cat si mai mute tehnici de lucru, care vor spori calitatea lucrarilor finale.
Editia a patra a Festivalului ManyFest se va desfasura in paralel cu cel de al doilea proiect al asociatiei: Festivalului international de teatru in limba engleza pentru adolescenti T4T. Participantii sectiunii de scurt-metraj din cadrul ManyFest-ului vor apela la actorii din trupele de teatru pentru filmari, participantii la sectiunea de desen vor concepe cate un afis reprezentativ pentru fiecare piesa, in vreme ce participantii de la fotografie vor participa la un atelier de specialitate pentru a realiza fotografii in timpul reprezentatiilor de teatru.

"Iluzionistul" lui Sylvain Chomet va deschide Anim'est 2010

"Iluzionistul" / "L'illusionniste" (foto 8, 9, 10), filmul lui Sylvain Chomet realizat după ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati (1907-1982), va deschide în forţă cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, vineri, 8 octombrie 2010, la Cinema Patria din Bucureşti.
Proiectat în avanpremieră mondială la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Berlinale Special, şi selecţionat în cadrul prestigioaselor festivaluri de la Karlovy Vary, Edinburgh şi Toronto, "Iluzionistul" este povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Eisenheim o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică.
"Iluzionistul" este cel de-al doilea film de lung metraj regizat de Sylvain Chomet, realizatorul multi-premiatelor "Les Triplettes de Belleville" (Franţa, 2003) - printre altele, câştigător al Premiului César, dublu nominalizat la Oscar, nominalizat la Premiile BAFTA, Grammy, British Independent Film Awards (BIFA) şi "La vieille dame et les pigeons" (Franţa, 1998) - câştigător al Marelui Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj la prestigiosul festival de film de animaţie de la Annecy şi al Premiului BAFTA pentru Cel mai bun scurt metraj de animaţie, de asemenea nominalizat la Oscar şi la Premiile César. În 2006, Sylvain Chomet a regizat unul dintre scurt metrajele din filmul-omnibus "Paris, je t'aime", printre co-regizorii acestuia numărându-se Joel şi Ethan Coen, Alfonso Cuaron, Gus van Sant, Isabel Coixet sau Gerard Depardieu.
Scenariul filmului este adaptat după ultimul scenariu al regizorului, actorului şi scenaristului francez Jacques Tati, o figură-cult a istoriei filmului european, realizatorul celebrelor "Vacanţa domnului Hulot" (1953), "Unchiul meu" (1958) sau "Jour de fête » (1949), filme clasice, premiate la Cannes, Veneţia şi distinse cu Premiul César. Astfel, povestea "Iluzionistului" împrumută umorul, delicateţea şi subtilităţile scenariilor lui Tati, care creează o poveste despre condiţia artistului, neîmplinirile inerente acesteia, dar şi satisfacţiile şi înţelepciunea pe care un artist autentic le poate obţine.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Clujul despre el însuşi în arta plastică

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă în perioada 19 august - 10 octombrie 2010 în cadrul proiectului "Arta ne prezintă!" tandemul expoziţional "Vedute clujene" - Clujul în lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi "Peisaj şi figură" în pictura maghiară din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (foto 11-14).
Evenimentul face parte din proiectul Muzeului de Artă Cluj-Napoca de studiere şi punere în valoare prin expoziţii a propriului patrimoniu de artă românească şi universală, concretizat deja în cursul anului 2010 cu expoziţiile "Semne în floare" şi "Centenar la muzeu" - Constantin Dinu Ilea, Ion Ţuculescu şi Georgeta Arămescu Anderson.
Tot cu această ocazie, într-o expoziţie paralelă, vor fi prezentate lucrări de artă plastică ale elevilor Liceului Teoretic Apaczai Csere Janos, Cluj, realizate în cadrul temei "Clujul, oraşul comoară".


Editura Curtea Veche şi-a recuperat patrimoniul şi s-a mutat într-un nou sediu

Editura Curtea Veche şi-a recuperat patrimoniul - care a fost "blocat abuziv" din data de 17 iulie - în urma unei ordonanţe emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi s-a mutat într-un nou sediu închiriat. "O parte a patrimoniului nostru a fost recuperată într-o stare jalnică, dar l-am recuperat", au explicat reprezentanţii editurii. Aceştia au precizat că vechiul sediu al editurii este în continuare ocupat abuziv de persoanele care au blocat imobilul în urmă cu circa trei săptămâni.
Amintim că fostul sediu al editurii Curtea Veche, din strada Ion Mincu nr. 11, Bucureşti, a fost spart în noaptea de 19 spre 20 iulie, în jurul orei 3.00, când un cetăţean german care susţine că are o sentinţă definitivă a încercat să intre în posesia imobilului.

Premiile Anonimul 2010

Sambata, 14 august, a avut loc Gala de Inchidere a celei de-a 7-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, in cadrul careia publicul a hotarat castigatorii:
La sectiunea de scurtmetraj, s-a hotarat decernarea urmatoarelor premii:
Premiul Ovidiu Bose Pastina pentru filmul "Tixeon", in regia lui Felipe Bustos Sierra (Scotia), decernat in prezenta regizorului;
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie filmului "Amazonia", in regia lui Sam Chen (SUA);
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune filmului "I'll be Zorro Someday", in regia lui Joel Olivier (Franta).
In cadrul sectiunii competitionale de lungmetraj, Marele Premiu Anonimul 2010
s-a acordat peliculei "Zero" (foto 15), in regia lui Pawel Borowski (Polonia), decernat in prezenta regizorului.
Retrospectiva Festivalului International de Film Anonimul are loc la Bucuresti, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din cadrul Muzeului Taranului Roman, in perioada 17- 22 august.