Scandalul spionului ia amploare. Rusia ameninţă România

Autor: Iulian Anghel 19.08.2010

Rusia ameninţă România că va suferi "toate consecinţele", inclusiv economice, în urma expulzării de către autorităţile române a unui diplomat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, replică la expulzarea de către autorităţile federale a unui diplomat al Ambasadei României de la Moscova, acuzat de FSB (principalul serviciul secret rus) de spionaj. Rusia se pregăteşte să mai expulzeze încă un diplomat român, în replică la expulzarea diplomatului său.

O dispută diplomatică de o asemenea anvergură între Rusia şi o altă ţară nu a mai avut loc din 2006 când între Londra şi Moscova a izbuncit o polemică vehementă, cu acuzaţii reciproce, ca urmare a otrăvirii, pe teritoriul britanic, a fostului ofiter KGB Alexander Litvinenko.

Limbajul folosit de diplomaţia rusă la adresa României este neobişnuit de dur. MAE rus susţine că România înveninează intenţionat relaţiile dintre cele două ţări, că denotă "lipsă de bun-simţ" şi va suferi "consecinţele", în vreme ce preşedintele Comisiei de politică externă a Dumei de Stat, Konstantin Kosaciov, spune că, dacă partea rusă îşi va dovedi dreptatea, consecinţele asupra României nu vor fi doar politice, ci şi economice.

Dar ce "sancţiuni" poţi aplica unei ţări în care exporţi de miliarde de euro, anual, şi imporţi de câteva sute de milioane? Care este miza unui, până la urmă, "fapt divers" de presupus spionaj, de România, ignonată total de presa rusă, ani şi ani, ţine acum prima pagină a ziarelor din Federaţia Rusă?

România a expulzat marţi un diplomat rus, în replică la expulzarea de către Federaţia Rusă, luni, a diplomatului român de la ambasada de la Moscova, Gabriel Grecu, acuzat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) că ar fi încercat să strângă informaţii militare secrete despre Transnistria şi Moldova. Lucrurile sunt total neclare, autorităţile ruse sugerând ba că diplomatul ar fi spionat în favoarea NATO, ba în favoarea României, el fiind un presupus agent al Serviciului Român de Informaţii Externe.

Într-un mod total neobişnuit în astfel de situaţii, însărcinatul cu afaceri al României la Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe unde i s-a înmânat o notă de protest. Miercuri seară MAE rus a revenit cu un comunicat sarcastic, în care susţine că partea română va suferi toate consecinţele, ca urmare a expluzării diplomatului rus. Relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova sunt reci de ani de zile, dar niciodată Rusia nu a vorbit atât de vehement despre "atitudine neprietenească" în relaţiile cu România.