Topul judeţelor după încasările din TVA

Autor: Mihaela Claudia Medrega 19.08.2010

Bugetul încasează cele mai mari sume din TVA din Bucureşti, în timp ce judeţele Călăraşi şi Teleorman virează cei mai puţini bani, conform datelor de la Fisc aferente primului semestru.

În primele şase luni au ajuns 7,7 mld. lei la buget de la marii contribuabili, majoritatea din Bucureşti, reprezentând încasări nete din TVA, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la solicitarea ZF.

Suma reprezintă aproape jumătate din încasările totale din TVA la nivelul bugetului general consolidat, care au totalizat în primul semestru 16,4 mld. lei.

La categoria mari contribuabili intră circa 2.000 de companii, care au o cifră de afaceri de peste 70 mil. lei (16,5 mil. euro).

TVA reprezintă principala sursă de finanţare a bugetului de stat şi a doua resursă la nivelul bugetului consolidat, după contribuţiile sociale.

În căutarea unor surse suplimentare la buget, Finanţele au majorat în acest an TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, mizând pe un plus de 1,4 mld. de lei.

Municipiul Bucureşti se plasează pe poziţia a doua în topul încasărilor din TVA, cu 3,1 mld. lei virate la buget. Cumulate, plăţile de la companiile din categoria mari contribuabili şi cele aferente strict municipiului Bucureşti reprezintă aproape 70% din încasările bugetare totale din TVA.

Pe locul al treilea în clasamentul primelor zece judeţe cu cele mai mari încasări nete din TVA figurează Constanţa, cu 828,6 mil. lei, urmată de Ilfov, cu 604,5 mil. lei.

Comparând primele şase luni din acest an cu primul semestru din 2009 apare o schimbare de locuri în top între judeţele Timiş şi Prahova, plasate în 2010 pe locurile cinci şi şase. Totodată, Iaşi a ieşit din top, de pe locul zece, cedând locul judeţului Argeş.

La nivel judeţean există încasări din TVA, dar se solicită şi anumite restituiri. Încasările nete din TVA reprezintă sumele pe care le încasează bugetul efectiv.

La nivelul datelor pot să existe însă unele discrepanţe în sensul că există judeţe în cadrul cărora câţiva agenţi economici sunt încadraţi la marii contribuabili - plata TVA se realizează direct la marii contribuabili, iar rambursarea o solicită de la direcţia finanţelor publice din judeţul în care funcţionează. Discre pan ţele de dezvoltare economică la nivel regional se văd şi la nivelul sumelor colectate din TVA. Exceptând Bucureştiul, dezvoltarea la nivel regional a urmat o di rec ţie vest-est, proximitatea pieţelor vestice acţionând ca factor de difuzare a creş terii, în timp ce zonele subdezvoltate au fost concentrate în nord-est şi în sud. Zonele de vest şi cea de centru ale ţării au fost avantajate de poziţia lor mai apropiată de pieţele vestice şi de dependenţa lor mai redusă de sectorul primar, beneficiind mai mult de investiţii străine directe. Pe ultimele locuri în topul judeţelor cu cele mai mici încasări nete din TVA se plasează Caraş-Severin (16,4 mil. lei), Teleorman (13,6 mil. lei) şi Călăraşi (-2,2 mil. lei).