De ce este atât de important cine va aduce Fondul Proprietatea la Bursă?

Ziarul Financiar 19.08.2010

Intermediarul care va fi selectat pentru a pune în scenă cea mai mare listare de la bursa din Bucureşti va trebui să realizeze prospectul pe baza căruia Fondul Proprietatea va fi promovat şi pe pieţele externe şi să se asigure că interesul investitorilor va fi suficient de mare pentru ca preţul de după listare să fie mulţumitor pentru stat şi pentru acţionari.



Aparent, listarea Fondului Proprietatea este o operaţiune simplă. Intermediarul trebuie să alcătuiască un prospect de câteva sute de pagini şi să obţină avizele necesare de la CNVM.

În realitate însă, selecţia intermediarului pentru Fondului Proprietatea a pus pe jar atât cele mai mari case de brokeraj de pe piaţă, cât şi conducerea Fondului, care va trebui să aleagă între cele patru oferte depuse până miercuri de brokeri.

Privind strict din punctul de vedere al ofertelor financiare, este inexplicabilă ardoarea cu care cele mai mari nume din brokerajul local îşi dispută acest mandat, care nu va aduce câştigătorului decât câteva mii de euro (echivalentul comisioanelor încasate de unii într-o zi).

Principala miză pentru brokerii înscrişi în cursă este însă să dovedească că au experienţa necesară pentru viitoarele IPO-uri ale companiilor de stat, care înseamnă mandate de sute de mii de euro.

Cine anume va aduce Fondul Proprietatea pe Bursa de la Bucureşti este de o importanţă covârşitoare atât pentru firmele înscrise în selecţie, cât mai ales pentru acţionarii privaţi şi statul român-încă acţionar cu peste jumătate din capitalul Fondului.

Câştigătorul mandatului va avea un atu în faţa restului de jucători putând atrage un volum important de clienţi care să cumpere prin intermediul lui acţiuni la fond. De asemenea, brokerul câştigător va întocmi prospectul de admitere la tranzacţionare care va acţiona asemeni unei cărţi de vizită a fondului şi care va trebui să stârnească interesul marilor investitori străini.

Mai mult, prospectul întocmit de acesta va sta la baza viitoarei listări a fondului la Bursa de la Londra.

"Listarea Fondului Proprietatea este cea mai importantă de la înfiinţarea Bursei, amploarea evenimentului putând fi comparată cu cea a listării Petrom. Importanţa mandatului se extinde şi asupra preţului la care se vor tranzacţiona acţiunile pe Bursă. Brokerul este important pentru statul român, pentru că dacă preţul de tranzacţionare va fi peste valoarea nominală, efortul de acordare a despăgubirilor de către stat se va reduce", a spus Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea.

Controlul statului la Fond atârnă de preţul de pe Bursă

De preţul la care se vor tranzacţiona acţiunile FP pe Bursă depinde acordarea viitoarelor despăgubiri către foştii proprietari şi cât timp îşi va mai păstra statul participaţia de peste 33% care-i conferă control asupra fondului.

De la începerea procesului de despăgubire, în 2006, foştii proprietari au primit acţiuni FP din participaţia statului la valoarea nominală de un leu (la 1 milion de lei despăgubiri - 1 milion de acţiuni FP). În doi ani şi jumătate, statul a dat deja aproape 50% din acţiunile pe care le deţinea.

După primele luni de tranzacţionare pe Bursă, despăgubirile se vor face la preţul din piaţă (sub sau peste un leu). Altfel spus, un preţ peste valoarea nominală va face ca participaţia statului să scadă mai încet de la 50% cât este în prezent, în timp ce un preţ mai mic va accelera preluarea controlului de către privaţi şi va face ca statul să epuizeze mai repede acţiunile deţinute la fond, poate chiar înainte de a-i despăgubi pe toţi cei îndreptăţiţi.

O măsură de siguranţă pe care fondul vrea să o ia şi care va creşte artificial preţul acţiunilor este răscumpărarea a maximum 10% din capital. Propunerea va fi supusă votului acţionarilor pe 6 septembrie.

Tot preţul de pe Bursă va confirma dacă pentru acţionari a meritat să aştepte până la cinci ani pentru a intra în posesia despăgubirilor.

"După listare, despăgubirile se fac la preţul din piaţă. Acum un acţionar primeşte pentru despăgubiri de 100.000 de lei un pachet de 100.000 de acţiuni la o valoare nominală de un leu, după listare acesta va primi acţiuni în valoare tot de 100.000 de lei, însă numărul acestora va fi mai mare - dacă preţul acţiunii e sub un leu, sau în număr mai mic dacă preţul acţiunii pe bursă e peste un leu. Acţionarul va intra în posesia despăgubirilor doar atunci când îşi vinde acţiunile pe Bursă la preţul şi momentul pe care le consideră potrivite", a explicat Ionuţ Popescu.

Evaluări diferite, concluzii identice

Cum momentul preluării administrării fondului de către compania britanică Franklin Templeton este la mai puţin de o lună distanţă, numărul rapoartelor de evaluare a Fondului Proprietatea a crescut vertiginos. Tot mai mulţi investitori locali şi străini cer brokerilor informaţii despre listarea fondului. Firmele de brokeraj care şi-au făcut publice opiniile asupra valorii fondului sunt şi cele care s-au înscris în procedura de selecţie a intermediarului. Deşi procedurile şi criteriile de evaluare diferă de la o firmă la alta, iar raportările fac referire fie la valoarea unitară a activului, fie la preţul ţintă, concluziile sunt aceleaşi: "buy" pe acţiunile fondului.

ING vede o valoare unitară a activului net (VUAN) de 0,77 lei, BRD estimează un preţ ţintă de 0,79 lei, Wood&Co- un VUAN corect de 1-1,1 lei, KBC Securities vede o valoare corectă de 1,08 lei pentru acţiunea Fondului, în timp ce Intercapital Invest estimează valoarea reală a acţiunii la 0,873 lei. În general, toate firmele de brokeraj au evaluări apropiate pentru activele nete ale Fondului Proprietatea, peste 1 leu/acţiune, dar ţintele de preţ sau valorile considerate "corecte" diferă în funcţie de discount-urile aplicate de fiecare, care variază între 10% în cazul KBC şi 35% în cazul BRD.

Analiştii Raiffeisen au calculat o valoare actuală a acţiunilor FP de 0,82 lei, dar şi un preţ-ţintă de 1,05 lei pe un orizont de 1 an, determinat de rentabilitatea aşteptată a activelor fondului.

Preţul din piaţă, sub cel de pe hârtie

Toate evaluările brokerilor pun preţul acţiunii FP peste cel la care se tranzacţionează titlurile în prezent prin intermediul anunţurilor de mică publicitate. Forumul oficial al site-ului Fondului abundă în anunţuri de vânzare, preţul cel mai adesea cerut fiind situat în intervalul de 0,5-0,55 lei. Faţă de începutul acestui an, acţiunile au înregistrat o apreciere record de circa 100%.

Avansul fără precedent a fost susţinut pe de o parte de anunţul distribuirii dividendelor în valoare de un miliard de lei (respectiv de 0,822 lei/acţiune), dar şi de veştile pozitive privind preluarea administrării de către Franklin Templeton.

Nivelul preţului cerut pe piaţa locală este apropiat de valoarea de la bursa din Viena, unde se tranzacţionează produse structurate cu activ suport acţiunile Fondului. Cea mai recentă tranzacţie cu produsele structurate emise de firma ceh de brokeraj Wood&Co a avut loc marţi 17 august, când un warrant valora 65.000 de euro. Cum un warrant are drept activ un pachet de 500.000 de acţiuni, preţul unei acţiuni FP este de 0,549 lei. La începutul lunii, warrant-urile se vindeau cu circa 57.000 de euro, respectiv echivalentul unui preţ de 0,48 lei/acţiune.

Interesul ridicat al investitorilor pentru acţiunile fondului a fost confirmat şi de oferta Publică de titluri derulată de fondul închis de investiţii iFond Financial care a strâns peste 8 mil. lei de investitori. iFond va investi jumătate din active în acţiunile FP, fapt care a făcut investitorii să subscrie cu 6 mil. lei mai mult decât îşi propuseseră să strângă iniţial administratorii.

În ceea ce priveşte tranzacţiile efective cu acţiuni FP realizate prin intermediul Depozitarului Central, datele oficiale arată că în iulie s-au transferat circa 175 de milioane de acţiuni, însă vârful a fost în martie, când tranzacţiile s-au ridicat la 753 de milioane de acţiuni. În primele şapte luni s-au tranzacţionat peste 2 miliarde de acţiuni FP, valoarea tranzacţiilor fiind de circa 170 mil. euro, luând în calcul un preţ mediu de 0,35 lei/acţiune.

Culisele procesului de selecţie