Cel care a dărâmat lira sterlină pentru George Soros, pus la pământ de stresul crizei mondiale

Autor: Adrian Voicu 20.08.2010

Stanley Druckenmiller, cel care a făcut un miliard de dolari pentru George Soros forţând devalorizarea lirei sterline în 1992, a decis să se retragă din business, după trei decenii în care a condus fondul de hedging Duquesne Capital Management.

În motivaţia închiderii fondului, Druckenmiller a declarat că principalul motiv este stresul acumulat de acesta în ultimii ani, pe fondul crizei economice globale, în încercarea de a menţine pe creştere fondul de hedging.

"Timp de 30 de ani am fost responsabil cu administrarea banilor clienţilor şi a fost o bucurie pentru mine, dar la un moment dat trebuie să merg mai departe", a spus Druckenmiller într-un interviu citat de Bloomberg.

Druckenmiller, în vârstă de 57 de ani, s-a declarat frustrat de incapacitatea de a menţine pe aceeaşi rată de creştere - de 30% anual - fondul de hedging pe care îl conduce din 1986. Fondul care administrează 12 miliarde de dolari nu a înregistrat în toată istoria sa pierderi, dar la jumătatea acestui an a înregistrat o scădere de 5%. În 2008, când majoritatea fondurilor de hedging au încheiat anul cu pierderi de 19%, Duquesne a avut un return de 11%. Cu toate acestea, în 2009, când în 2010 fondurile înregistrau o creştere de 20%, fondul acestuia a urcat cu doar 10%.

"Poate vă amintiţi că am ales să părăsesc Soros Fund Management în urmă cu 10 ani pentru că administrarea unui capital enorm avea efecte notabile asupra capacităţii mele de a performa, ca şi asupra sănătăţii mele", a scris Druckenmiller celor 100 de clienţi ai săi. "Din păcate, pe măsură de Duquesne a crescut, aceşti factori au ieşit din nou la iveală".

Druckenmiller şi-a construit reputaţia pariind pe evoluţiile macroeconomice pe care le-a intuit înaintea altora, intuiţie care îl situează între traderi importanţi precum Bruce Kovner, Michael Stenhardt şi miliardarul şi fostul său şef George Soros.