BET-ul s-a lovit de trei ori în ultimele luni de pragul de 5.300 puncte

Autor: Stefan Musgociu 22.08.2010

Bursa a scăzut uşor vineri, cu 0,21%, pentru a treia şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care investitorii au continuat să aibă un interes redus pentru tranzacţionarea acţiunilor, însă indicele general, BET-C, a încheiat săptămâna în creştere cu 1,52% raportat la nivelul de săptămâna trecută.
În şedinţa de vineri, cele mai multe titluri au înregistrat variaţii uşoare încă din primele minute, în condiţiile în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare şi să nu realizeze tranzacţii până la definirea unei traiectorii pe pieţele externe.
Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, aminteşte că din punct de vedere tehnic indicele BET a testat în această săptămână pentru a treia oară în ultimele două luni nivelul de rezistenţă de 5.300 de puncte, însă cumpărătorii nu au reuşit nici de această dată să depăşească acest nivel.
"Pe plan extern, revizuirea în scădere a estimărilor Fed privind evoluţia economiei americane din următoarele trimestre, numărul în creştere al solicitărilor pentru ajutorul de şomaj, precum şi scăderea încrederii managerilor de achiziţii din sectorul manufacturier au condus la creşterea volatilităţii pe indicii americani. Un bun reper privind percepţia investi­torilor va fi dat de evoluţia pieţei americane de vineri, deoarece în lipsa unor date macro­economice se va vedea mai uşor balanţa dintre cumpărători şi vân­zători", a afirmat Dărăbuţ.
Piaţa americană a închis vineri indecis, principalii indici înregistrând variaţii reduse faţă de şedinţa precedentă.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri de la BVB, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a ulti­melor cotaţii de joi, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,3% sub referinţă.
Totodată, titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în medie cu 0,83% com­parativ cu nivelul de la finalul săp­tămânii anterioare. Totuşi, raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-FI este cu 5,18 procente mai jos.
În această săptămână cotaţiile celor mai lichide zece acţiuni au avansat în medie cu 1,95%, indicele BET am­pli­ficându-şi, astfel, ascensiunea din acest an la 11,62%.
Investitorii de la BVB au tran­zac­ţionat vineri acţiuni de numai 9,3 mi­lioane de lei (2,2 milioane de euro).
La finalul şedinţei acţiunile SIF Oltenia erau cotate la 1,38 lei, preţ în scădere cu 1,43%, iar titlurile SIF Moldova au coborât cu 0,93%, la 1,06 lei.
"Principalii factori care au influenţat evoluţia preţurilor au fost în continuare cei externi, investitorii locali ghidându-se pe corelarea pieţei noastre cu cele internaţionale din lipsa unor ştiri care să le influenţeze deciziile. Piaţa locală, asemeni celor internaţionale, se află în continuare într-o zonă în care evoluează prepon­derent în lateral pe o lichiditate foarte scăzută şi este posibil ca această situaţie să continue până la începutul toamnei din lipsa altor evenimente care să-i influenţeze pe investitori", spune Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.