Statul îşi joacă ultima carte la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa 22.08.2010

Ministerul Finanţelor este gata să meargă în instanţă pentru a recupera întreaga datorie de la Rompetrol Rafinare (Petromidia), în valoare de 570 mil. euro, pe care kazahii care con­trolează în prezent rafinăria trebuie să o plătească până la 30 septembrie.

Statul va invoca faptul că stingerea datoriei de la Rompetrol se poate realiza fie prin achitarea integrală a sumei, fie prin conversie de acţiuni, dar nu prin ambele va­riante, potrivit unor surse guver­na­men­tale, citate de Me­dia­fax. De cealaltă parte, ka­zahii susţin că au şi opţiunea de a realiza o răscum­pă­rare par­ţială a obliga­ţiunilor, iar pe restul să le con­vertească în acţiuni.
Kazahii au răs­cum­părat la începutul lunii august obli­ga­ţiuni în valoare de 54 mil. euro şi s-au angajat să mai reali­zeze o răscumpărare, astfel că statul este aproape sigur că va recupera în total 350 mil. lei (83 mil. euro), conform bugetului rectificat. Dacă kazahii nu ar fi răscumpărat nicio acţiune, statul ar fi putut prelua din nou controlul rafinăriei Petromidia, în urma conversiei obligaţiunilor.

Situaţia este încă neclară, iar grupul Rompetrol a angajat şi patru dintre cele mai mari case de avocatură locale pentru a-i oferi consultanţă în acest proces, care ar putea fi cel mai mare din istoria corporatistă a Ro­mâniei.
Rompetrol Rafinare a finalizat săptămâna trecută şi o majorare de capital, prin care a strâns circa 330 mil. lei (78 mil. euro) de la acţionarul ma­joritar, grupul kazah KazMu­naiGaz, suma fiind destinată achitării unei părţi din datorie. Această majorare consolidează însă pachetul majoritar deţinut de kazahi şi a fost atacată de Ministerul Finanţelor la Tribunalul Constanţa.
Ordonanţa din 2003, prin care da­toriile istorice ale Petromidia au fost convertite în obli­gaţiuni cu scadenţa în 2010, oferă companiei dreptul de a alege dacă plăteşte datoria sau o converteşte în acţiuni, deşi în mod normal acest drept trebuie să revină deţinătorului obliga­ţiunilor, în acest caz statul. Nici ordonanţa şi nici legea prin care a fost adoptată nu specifică în mod clar dacă emitentul poate realiza o răscumpărare parţială sau este obligat să opteze între a răscumpăra toate obligaţiunile sau a le transforma pe toate în acţiuni.
Ordonanţa a fost semnată de Adrian Năstase, Mihai Tă­năsescu şi Dan Ioan Popescu. Petromidia era controlată atunci de Dinu Patriciu, care între timp a devenit miliardar din vânzarea grupului Rompetrol către kazahi.