Trei sferturi din depozitele garantate sunt la cinci bănci

Autor: Claudia Medrega 22.08.2010

Cinci bănci din sistem concentrează circa 70% din totalul valorii depozitelor garantate şi din numărul deponenţilor garantaţi, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) aferente primului semestru.
Fondul garantează depozitele persoanelor fizice şi ale firmelor mici şi mijlocii la băncile locale (cu excepţia celor care funcţionează în regim de sucursală a unei bănci străine) în limita a 50.000 de euro. Din analiza structurii valorii depozitelor garantate la instituţiile de credit participante la FGDB, rezultă că valoarea medie a depozitelor garantate pe bancă era la sfârşitul lunii iunie de
3,9 mld. lei.
Volumul depozitelor garantate a ajuns în primul semestru la 129 mld. lei, în urcare cu 4,4% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.
În schimb, numărul total al titularilor de depozite garantate a scăzut cu 5%, la 16,5 milioane de clienţi, dinamica fiind explicată de ieşirea din sistem a titularilor de depozite mici, aflate sub plafonul de garantare al FGDB. Evoluţia a fost determinată de reducerea venitului disponibil al populaţiei, prin acţiunea conjugată a şomajului şi a reducerilor salariale, şi epuizarea disponibilităţilor firmelor garantate (IMM-uri), care au ieşit astfel din raportări, potrivit raportului fondului.
La sfârşitul primului semestru, valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit a totalizat 284,7 mld. lei, cu puţin peste nivelul de anul trecut, cea mai mare parte, respectiv 267 mld. lei, fiind consituite la cele 33 de bănci participante la fond. Din această sumă, volumul depozitelor garantate reprezintă 48,3%.
"În timp ce companiile îşi epuizează disponibilităţile şi încep să utilizeze depozitele la termen, populaţia încearcă să acumuleze în scop de precauţie şi să restrângă sumele la vedere", apreciază experţii FGDB.