Gradul de ocupare al Tarom a crescut cu 10% pe rute interne

Autor: Mirabela Tiron 22.08.2010

Compania aeriană de stat Tarom a transportat în primele şapte luni ale anului 1,12 milioane de pasageri, mai mult cu circa 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu circa 3% faţă de perioada similară a anului 2008, potrivit oficialilor companiei.
Creşterea traficului se datorează noilor rute introduse, dar şi faptului că avioanele au operat la grade de încărcare mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, compania aeriană, cu afaceri de 193 mil. euro şi pierderi de 56 mil. euro anul trecut, cele mai mari din ultimul deceniu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, continuă să opereze pe pierderi.
Pe rutele interne, Tarom a avut cel mai mare grad mediu de ocupare în perioada ianuarie- iulie, de 66%, în creştere cu zece puncte pro­centuale faţă de perioada similară a anului trecut.
Reprezentanţii companiei nu au transmis ce pondere deţine numărul pasagerilor transportaţi pe rute interne în total pasageri. "Cele mai căutate destinaţii interne sunt Timişoara, Cluj, Iaşi, Oradea şi Suceava", au precizat oficialii companiei.
Compania de stat concurează pe piaţa zborurilor interne doar cu operatorul Carpatair, cu hub-ul în Timişoara, după ce compania low-cost Blue Air a renunţat la începutul lunii august să mai opereze zboruri pe cursele interne din cauza gradului scăzut de ocupare al aeronavelor.
Spre comparaţie, pe piaţa zborurilor externe mai activează şi companiile de linie regulată Air France, Austrian Airlines sau British Airways, dar şi marii operatori low-cost Blue Air şi Wizz Air.
"În topul destinaţiilor externe se află Madrid, Paris, Tel Aviv, Viena şi Bruxelles. Pe cursele externe avioanele au operat la grade medii de încărcare de 59%, în creştere cu şapte puncte procentuale", au spus oficialii companiei.
Tarom a transportat anul trecut 1,7 milioane pasageri şi estimează anul acesta peste 2 milioane de pasageri, potrivit reprezentanţilor companiei.