Guvernul grec vine cu noi măsuri de austeritate pentru a se ţine de promisiunile făcute FMI

Autor: Catalina Apostoiu 22.08.2010

Autorităţile de la Atena pregătesc o nouă serie de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli pentru a putea respecta ţintele bugetare fixate pentru anul viitor de către Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, scrie cel mai cunoscut cotidian economic din lume The Wall Street Journal.



Conform unor oficiali guver­namentali, pachetul de măsuri va fi prezentat în Parlament în luna noiembrie. Ca parte a acordului de susţinere finan­ciară în valoare de 110 miliarde de euro încheiat cu FMI şi UE în mai, guvernul elen s-a angajat să atragă noi venituri de 9,1 miliarde de euro anul viitor.
Aproximativ 2,5 miliarde de euro vor fi obţinute de pe urma măsurilor deja impuse în acest an. Guvernul încearcă să atragă alte 5 miliarde prin introducerea de noi taxe, restul sumei urmând să vină din reduceri de cheltuieli.
"Veniturile suplimentare sunt vitale dacă vrem să reducem deficitul la 7,6% din PIB în 2011, aşa cum am promis", a declarat un oficial grec. În 2009, deficitul statului elen se ridica la 13,6% din PIB. Grecia deja a anunţat măsuri de austeritate ca majorări de taxe şi reduceri de pensii şi salarii în sectorul bugetar, acestea împingând ţara şi mai adânc în recesiune şi ducând rata şomajului la 12%.
Conform oficialilor greci, până acum noul plan prevede o majorare a TVA pentru anumite bunuri de retail şi servicii, din domenii precum cel al divertismentului, hotelier şi al restaurantelor.
Taxe "eco" ar putea fi introduse sub forma unor noi majorări ale taxelor de înmatriculare a autovehiculelor.
Autorităţile de la Atena ar putea impune şi o taxă extraordinară asupra profiturilor companiilor cu un nivel ridicat al profi­tabilităţii. Taxa suplimentară se aplică profi­turilor ce depăşesc un anumit prag.
Venituri suplimentare vor fi obţinute şi de pe urma noilor licenţe pentru jocuri de noroc, a taxelor impuse celor care închiriază auto­ve­hicule şi a taxelor suplimentare aplicate asupra bunurilor de lux.
Salariile angajaţilor din sectorul public şi pensiile ar putea rămâne îngheţate şi anul viitor, excepţie făcând însă pesiile mari, care ar putea fi micşorate. De asemenea doar 20% dintre angajaţii de la stat care se pensionează vor fi înlocuiţi.
Guvernul speră că măsurile vor recâştiga încrederea investitorilor şi astfel se vor reduce costurile de creditare.
"Ne concentrăm atenţia pe măsurile asupra cărora am căzut de acord cu FMI şi UE şi ne aşteptăm ca eforturile noastre să fie recunoscute pe pieţe, iar randamentul obligaţiunilor să evolueze în consecinţă încă din acest an", a declarat un oficial. "În 2011, trebuie să organizăm emisiuni de obligaţiuni pe termen lung în valoare de mai puţin de 5 miliarde de euro. Acesta va fi cel mai important test pentru noi", a mai spus acelaşi oficial elen.
Din momentul în care ajutorul financiar în valoare de 110 miliarde de euro a fost acordat în mai, Grecia s-a întors pe pieţele de capital internaţionale o singură dată, cu o licitaţie de bonuri de trezorerie cu scadenţă la 13 şi 26 de săptămâni, eliminând din start emisiunea unor bonuri cu maturitate la 52 de săptămâni.
"Recunosc, va trebui să facem un mare efort pentru a convinge pieţele că vom ieşi din această criză neşifonaţi. Facem tot ceea ce ne stă în putinţă", a spus un alt oficial grec.
Grecia a fost nevoită în ultimele luni să ia o serie de măsuri de austeritate, motiv pentru care grecii au declanşat proteste, nemulţumiţi de deciziile Cabinetului de la Atena. Economia Greciei a scăzut în trimestrul al doilea cu 3,5% şi, potrivit FMI, urmează să se contracte cu 2% la nivelul anului 2010.

Grecia vrea sistem bancar consolidat
n Autorităţile vor să consolideze sistemul bancar pentru ca acesta să poată face faţă crizei datoriilor şi au comandat un studiu în acest sens.
n Băncile au întâmpinat dificultăţi din cauza măsurilor de austeritate adoptate de stat, care au condus la adâncirea recesiunii. Persistă criza de lichidităţi.
n Autorităţile analizează o serie de opţiuni strategice precum fuziuni locale sau transfrontaliere şi injecţii de capital.
n Executivul a cerut în repetate rânduri ca băncile să analizeze posibilitatea încheierii de alianţe prin care să devină entităţi mai puternice şi mai solide.


Noi măsuri anticriză

n Majorarea TVA pe anumite bunuri de retail şi servicii, din domenii precum cel al divertismentului, hotelier şi al restaurantelor.
n Impunerea taxei "eco" sub forma unor noi majorări ale taxelor de înmatriculare a
autovehiculelor.
n O taxă extraordinară asupra companiilor cu un nivel ridicat al profitabilităţii.
n Noi licenţe pentru jocuri de noroc, taxe impuse celor care închiriază autovehicule şi taxe suplimentare pe bunurile de lux.
n Îngheţarea pensiilor şi salariilor ar putea fi prelungită în 2011, pensiile mari ar putea fi reduse.
n Liberalizarea pieţei energiei, o condiţie impusă pentru accesarea mecanismului de ajutor financiar de 110 mld. euro.