Guvernul nu modifică Ordonanţa privind creditele pentru consumatori

Autor: Liviu Chiru 22.08.2010

Guvernul nu intenţionează să aducă modificări Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2010 privind creditul pentru consumatori, spun surse citate de Mediafax, deşi bancherii şi chiar BNR atenţionează că aplicarea noilor prevederi pentru creditele aflate în derulare ar putea destabiliza sistemul bancar.
"Angajamentul de a nu fi aplicate retroactiv prevederile din OUG 50 privind creditele consumatorilor a fost păstrat în scrisoarea de intenţie negociată cu FMI, dar Guvernul nu are niciun motiv să modifice legislaţia, pentru că nu este vorba de retroactivitate. Legislaţia a primit avizul că nu încalcă nicio prevedere a UE", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Bancherii se tem că vor suferi pierderi de sute de milioane de euro pentru că, în forma actuală, Ordonanţa îi obligă să micşoreze dobânzile la creditele în derulare prin aplicarea marjelor prevăzute în contractele semnate cu clienţii, dar nu peste un indicator propriu, aşa cum au stabilit iniţial, ci peste indicatorii independenţi - Robor sau Euribor, aflaţi la niveluri considerabil mai mici.
Ziarul Financiar organizează astăzi o dezbatere pe tema aplicării Ordonanţei, la care vor participa Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţi Naţionale pentru Protecţia Consumatorului - instituţia care a promovat noile reglementări, Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR, Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, dar şi oamenii de afaceri Dan Şucu şi Radu Timiş. Urmăriţi dezbaterea în direct de la ora 12.00 pe www.zf.ro.
În condiţiile în care Guvernul nu intenţionează să modifice Ordonanţa nr. 50/2010, bancherii îşi pun speranţa că vor obţine câştig de cauză în Parlament, care va lua în discuţie reglementările în luna septembrie.
"Dacă Executivul nu va veni cu modificări, nu cred că o să vedeţi parlamentari care să propună schimbarea legislaţiei în defavoarea populaţiei. Este un risc de imagine, unul electoral", mai spun sursele citate de Mediafax.

Clienţii nemulţumiţi se asociază în lupta cu băncile

Printre cei mai activi sunt clienţii Volksbank, a treia bancă locală după activele deţinute, care a fost implicată în ultimii ani în mai multe scandaluri privind aplicarea unor comisioane pentru creditele vândute sau modificarea dobânzilor. Peste 400 de clienţi ai băncii au aderat la un forum şi încearcă să organizeze o întâlnire la sfârşitul acestei luni în Capitală, în urma căreia să demareze un proces în instanţă împotriva băncii.