Pariurile celor mai mari fonduri de acţiuni pentru finalul anului: energie, bănci şi SIF-uri

Autor: Roxana Pricop 23.08.2010

Corecţiile bursei i-au făcut pe unii dintre cei mai mari administratori de fonduri să se pună la adăpost mizând pe acţiunile din sectorul energetic, precum Transgaz Transelectrica şi Petrom, pentru perioada următoare, în timp ce alţii, cu apetit mai ridicat la risc, îşi menţin expunerile pe sectorul financiar anticipând revenirea economică.



Acţiunile bancare şi cele ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au pierdut teren în portofoliul celui mai mare fond de acţiuni cu expunere pe piaţa locală - ING Romanian Equity, în favoarea titlurilor din sectorul energetic.
Reorientarea strategiei este motivată în principal de evoluţia acţiunilor financiare şi de riscurile asociate acestui sector. În primele luni din an, acţiunile din sectorul financiar au fost performere, însă, după corecţiile începute în aprilie, acestea au avut o evoluţie modestă sub impactul creşterii portofoliului de credite neperformante şi al veştilor negative din economie. Indicele celor cinci SIF-uri a înregistrat o depreciere de peste 5% în acest an, în timp ce indicele companiilor din sectorul energetic, BET-NG, a urcat cu 25,4%.
"Credem că acţiunile din sectorul financiar, mai ales cele cu activitate în România, sunt expuse, pe termen scurt, unor riscuri mai mari decât cele din sectorul energetic sau cel al utilităţilor", a spus Adrian Tănase, director de investiţii la ING Investment Management care adminis­trează fondul de acţiuni Romanian Equity.
Cu active de aproape 230 mil. lei, ING Romanian Equity este unul dintre cei mai importanţi investitori pe Bursa din Bucureşti, valoarea expunerii pe piaţa locală ridicându-se la peste 100 mil. lei. Ran­damentul fondului în primul semestru este de 2,05%.
Dacă la începutul anului, acţiunile BRD şi cele ale Băncii Transilvania ocupau primele poziţii în clasamentul celor mai mari expuneri, la finele primului semestru, acestea au fost înlocuite de acţiunile Transelectrica şi Transgaz cu ponderi de peste 6,5% din active.
Acţiunile celor două bănci au coborât pe poziţiile patru şi cinci, după acţiunile companiei petroliere Mol din Ungaria. Fondul este înregistrat la Luxemburg şi administrat local, având investiţii şi pe pieţele din Ungaria, Cehia şi Polonia.
Adrian Tănase nu crede în potenţialul de creştere pe termen scurt al acţiunilor bancare, "având în vedere perspectivele de evoluţie a pieţei bancare româneşti în următoarea perioadă în ceea ce priveşte costul riscului şi activitatea de creditare. Pe Bursa de Valori Bucureşti credem în con­tinuare că sectorul utilităţilor are perspec­tivele cele mai bune pe termen scurt. De asemenea, şi vânzarea unor pachete deţinute de stat pe bursă va avea ca efect o îmbună­tăţire a activităţii bursiere pentru aceste companii".
Pe de altă parte, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management care administrează BT Maxim - cel mai mare fond de acţiuni înregistrat pe piaţa locală, este de părere că revenirea economică se va resimţi în principal în sectorul financiar.
"Acţiunile din sectorul financiar au potenţial în continuare de creştere, dar acesta este condiţionat de reluarea expan­siunii economiei româneşti în 2011. Aspec­tele pozitive ale anului 2010 pentru bănci sunt legate de faptul că marjele de dobândă şi în consecinţă rezultatul opera­ţional sunt ridicate. Partea negativă este că profitul este afectat de creditele neper­formante şi consti­tuirea de provi­zioane. Mă aştept ca anul viitor sectorul bancar să cunoască o evoluţie mai spectaculoasă, susţinută de rezultate ope­raţionale solide în condiţii de scădere a pro­vizoanelor", a afirmat Hanga.
Fondul de acţiuni BT Maxim dispune de active nete în valoare de 62,5 mil. lei, aproape o treime fiind investite în acţiunile SIF-urilor.
Ponderi importante în portofoliul fondului deţin şi acţiunile Băncii Transil­vania, cele ale producătorului de echi­pamente Armax Gax şi cele ale companiei de morărit şi panificaţie Boromir Prod Buzău, potrivit raportului semestrial de administrare.
În primul semestru al anului, BT Maxim a înregistrat o scădere de 3,5%.
Sectorul financiar este bine re­pre­zentat şi în portofoliul fondului Ro­mânia Acţiuni, administrat de Raiffeisen, ac­ţiunile BRD, SIF Oltenia şi Erste Bank atrăgând circa 20% din activele de 23 mil. lei ale fondului.
Pe de altă parte, unii administratori precum KD Investments au crescut ex­punerea fondurilor pe acţiunile din sectorul energetic în încercarea de a conserva performanţa de la începutul anului.
"În această perioadă, acţiunile din sectorul energetic asigură stabilitate portofoliului şi sunt mai puţin expuse volatilităţii din piaţă. În cazul fondului de acţiuni KD Maximus încercăm să con­servăm rezultatul pozitiv de la începutul anului", a spus Jan Pricop, director general adjunct la societatea KD In­vest­ments.
O cale de acces indirect la sectorul energetic a fost găsită de administratorul fondului Carpatica Stock, care a investit aproape 800.000 de lei în acţiunile Fondului Proprietatea, încă nelistat dar care deţine participaţii la cele mai mari companii energetice din economie.