Fed trebuie să majoreze rata dobânzii chiar cu preţul şomajului

Autor: Catalina Apostoiu 23.08.2010

Raghuram Rajan îi avertiza în anul 2005 pe bancherii centrali cu privire la o posibilă criză financiară în cazul în care băncile îşi pierd încrederea unele în celelalte. Acum, fostul economist-şef al Fondului Monetar Internaţional spune că banca centrală americană (Fed) ar trebui să ia în considerare posibilitatea majorării ratelor dobânzii chiar dacă rata şomajului rămâne la 10%, scrie Bloomberg.
Ratele dobânzii apropiate de zero riscă să alimenteze creşteri artificiale ale preţurilor activelor sau să susţină com­panii ineficiente, spun Rajan şi William White, fost şef al de­parta­mentului monetar şi economic al Băncii Regle­men­telor Internaţionale.
După ce criza datoriilor din Europa scade în intensitate, pre­şedintele Fed Ben S. Bernanke ar trebui să înceapă ma­jo­rarea ratei de referinţă a dobânzii cu până la 2% pentru ca aceasta să nu mai fie negativă în termeni reali, spune Rajan.
Un exemplu care să confirme opinia lui Rajan este situaţia de pe Wall Street, unde companiile încep să facă dis­po­nibilizări deşi economia a ieşit din recesiune.
Economia fragilă, pie­ţele volatile, mo­di­fi­cările legate de modul în care sunt plătiţi traderii şi bancherii de investiţii încep să declanşeze redu­ceri de locuri de muncă ce ar putea inversa o recentă re­dresare a nivelului ge­ne­­ral al angajărilor din cadrul băncilor şi firmelor de servicii financiare.
Rajan, în prezent pro­fesor în cadrul Booth School of Business al Uni­versităţii din Chicago, spune că nivelul apro­piat de zero al ratelor dobânzii reprezintă un instru­ment de criză, iar economiştii nu ştiu dacă beneficiile legate de utilizarea acestui instrument pe termen mai lung depăşesc costurile. Deşi inflaţia nu reprezintă principala ameninţare acum, "nu putem fi pe deplin liniştiţi în această privinţă".
În acelaşi timp, nivelul apropiat de zero al dobânzilor ge­nerează "stimulente negative" pentru firmele financiare, adaugă Rajan.
De asemenea, Fed ar putea prelungi astfel pro­ble­mele prin susţinerea pieţei rezidenţiale şi evitarea creşterii preţurilor la locuinţe.
La rândul său, William White arată că beneficiile ratelor scăzute ar putea dispărea deja "într-o lume cu atât de multe datorii". În pofida avertizărilor, Bernanke şi majoritatea oficialilor Fed nu dau semne că ar schimba cursul de acţiune. Fed a coborât rata de referinţă la 0-0,25% în decembrie 2008 şi din martie 2009 a anunţat că ratele ar putea fi men­ţi­nute la acest nivel "pentru o perioadă lungă de timp".