Şeful FMI este unul dintre favoriţii opoziţiei la preşedinţia Franţei

Autor: Cristina Roşca 23.08.2010

Fondul Monetar Internaţional ar putea fi nevoit să îşi găsească un alt şef în condiţiile în care Dominique Strauss-Kahn, actualul managing director al creditorului cu sediul la Washington, este considerat favoritul opoziţiei la funcţia de preşedinte al Franţei, potrivit unui sondaj ce urma să apară ieri în cotidianul Liberation, scrie Bloomberg.
Dintre cei intervievaţi, circa 50% au spus că au o părere bună despre Strauss-Kahn. Directorul FMI şi primarul Parisului Dominique Delanoe au fost politicienii din opoziţie care au obţinut cele mai bune rezultate în acest sondaj. Strauss-Kahn a câştigat 4%, iar Delanoe 3% din iulie până în prezent.
DSK, aşa cum mai este numit Strauss-Kahn, este favoritul a 44% dintre cei intervievaţi pentru poziţia de preşedinte al Franţei. Nicolas Sarkozy, carac­terizat de revista News­week ca "the loved ab­road, hated at home" (plăcut de străini, urât de francezi), a primit doar 24% din voturi. Mai mult, 55% dintre subiecţii sondajului au spus că vor ca opoziţia să câştige alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în 2012.
Dominique Strauss-Kah este de aproape trei ani la şefia uneia dintre cele mai puternice instituţii financiare, FMI. El a acceptat poziţia de top din cadrul fondului în noiembrie 2007, după eşecul din anul precedent când nu a reuşit să câştige alegerile primare din cadrul Partidului Socialist pentru a putea intra în cursa pentru presedinţia hexa­go­nului, a doua cea mai pu­ternică economie din Euro­pa după Germania. El a pier­dut lupta cu Segolene Royal la distanţă de doar câteva voturi. Aceasta din urmă avea să piardă apoi lupta finală în faţa candidatului conservator Nicolas Sarkozy.
În vârstă de 61 de ani, DSK a avut o lungă carieră politică în Franţa înainte de a ajunge la Washington. El a fost de trei ori deputat în Adunarea Naţională, primar în Sarcelles, ministru de finanţe în timpul guvernului socialist al lui Lionel Jospain şi ministru al industriilor în timpul lui Francois Mitterand.