Operatorii de telefonie mobilă prevăd o explozie a vânzărilor de soft

Autor: Adrian Seceleanu 23.08.2010

Operatorii de telefonie mobilă se aşteaptă ca vânzările de aplicaţii să devină în trei ani cea mai mare sursă de venituri de pe pieţele dezvoltate, scrie Financial Times, care citează rezultatele unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU).
Raportul EIU are la bază răspunsurile furnizate de mai mulţi executivi din industria telecom şi a fost realizat la solicitarea companiei de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer. În prezent, potrivit sursei citate, 70% din veniturile operatorilor de telefonie mobilă vin din serviciile de voce.
În acest context, principala problemă pentru companiile telecom este reprezentată de faptul că utilizarea tot mai frecventă a reţelelor sociale şi a diverse alte aplicaţii de pe mobil generează un trafic ridicat de date care necesită investiţii semnificative din reţea. Operatorii de telecom susţin că actualele tarife pentru netul mobil nu sunt suficiente pentru a susţine aceste investiţii, astfel că ar dori să prioritizeze, contra cost, accesul utilizatorilor la anumite aplicaţii. Un asemenea acord le-ar permite, spre exemplu, utilizatorilor să acceseze mai rapid Facebook de pe mobil dacă reţeaua socială ar avea un acord financiar cu furnizorul de comunicaţii mobile. "Operatorii de telefonie mobilă pun din nou preţ pe conţinut", a declarat Natasha Good, partener la casa de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer. "Dar acum operatorii se întreabă dacă nu pot obţine şi venituri în loc să se mulţumească doar să asigure transmisia de date de la client la furnizorii de conţinut." 55 la sută dintre companiile care au răspuns la chestionarul EIU au susţinut că operatorilor de telecomunicaţii trebuie să li se permită să prioritizeze traficul din reţea. Prioritizarea traficului ar duce însă la încălcarea principiului neutralităţii internetului, potrivit căruia toate pachetele de date trebuie tratate fără discriminare. Mai multe companii de telecom europene au anunţat că vor compensaţii financiare de la site-urile care generează un trafic uriaş de date, aşa cum este YouTube.
"Este complet anormal şi împotriva logicii economice să lăsăm Google să ne folosească reţeaua fără să plătească pentru acest lucru", a declarat, potrivit FT, Stéphane Richard, directorul executiv al grupului France Telecom.
Dar autorităţile de reglementare din Europa nu au primit bine propunerile ca operatorii să discrimineze pozitiv anumite pagini web şi să le defavorizeze pe altele.
În aceste condiţii este foarte probabil ca operatorii de telecom să rezolve probleme generate de traficul tot mai ridicat de pe telefonul mobil prin implementarea unei noi structuri de preţuri. Stephane Richard, spre exemplu, declara recent că planurile tarifare cu trafic nelimitat pe internet care le permit clienţilor să navigheze atât cât doresc au devenit "nesustenabile".