Care sunt acţiunile "la modă" pentru finalul anului

Ziarul Financiar 23.08.2010

Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Me­diaş (TGN) au câştigat teren în portofoliile fondurilor de investiţii administrate la nivel local, detronând SIF-urile în topul popularităţii, iar ma­joritatea analiştilor re­comandă acţiunile com­paniei pentru stabilitatea pe care a arătat-o în ultimii ani la nivel de rezultate şi dividende.
Chiar şi după o creştere de peste 50% (a patra de pe Bursă de la începutul anului), acţiunile Transgaz rămân un pariu destul de puţin riscant pentru finalul anului, care se anunţă cel puţin instabil din punctul de vedere al evoluţiei bursiere. Administratorii fondurilor mari de pe piaţă păstrează în continuare şi pachete mari de la Petrom şi BRD în portofolii, argumentele principale în aceste cazuri fiind reprezentativitatea celor două companii pentru piaţa locală şi lichiditatea ridicată.
Pe de altă parte, ana­liştii pariază pe acţiunile mai mici din sectorul e­ner­getic şi din industrie pentru a bate evoluţia generală a pieţei. Printre titlurile care apar des în recomandări sunt chiar cele ale BVB, care ar putea beneficia cel mai mult din listarea Fondului Proprietatea. Acţiunile BVB au câştigat deja 42% în cele două luni de la listare.