Indexul ZF Imobiliar: Preţurile apartamentelor mai scad cu încă 10% faţă de anul trecut

Autor: Izabela Badarau 24.08.2010

După ce din mai 2009 preţurile afişate de vânzători s-au menţinut în medie la peste 90.000 de euro pentru un apartament de trei camere din Bucureşti, în august preţul mediu a coborât la 87.000 de euro, potrivit indexului imobiliar ZF. Reducerea salariilor în sectorul bugetar, anunţarea de concedieri şi majorarea TVA au fost duşmanii imobiliarelor vara aceasta.
Scăderea faţă de august anul trecut este de 10%, iar faţă de ianuarie 2010 este de 7%. În toamna anului trecut, preţurile nu s-au redus foarte mult, ba chiar au crescut uşor în unele luni faţă de lunile precedente, susţinute de apariţia programului guvernamental "Prima Casă".
Media pe Bucureşti este în continuare ridicată, pentru că în zone precum Victoriei, Unirii, Dorobanţi, Decebal sau Alba Iulia preţurile depăşesc 100.000 de euro chiar şi în plină criză. Există chiar creşteri în aceste zone, pentru că în urmă cu un an, tot ele au fost zonele care au pierdut cel mai mult din valoare. Blocajul imobiliar a făcut ca în unele luni să nu existe decât două-trei oferte de vânzare, proprietarii aşteptând atunci revenirea pieţei.
Preţurile la apartamentele de trei camere coboară însă şi sub 70.000 de euro în Berceni, Militari, Drumul Taberei sau 1 Decembrie. Mai mult, preţul afişat include şi comisionul agenţiei imobiliare de circa 2-3%, având în vedere că multe anunţuri pe internet sunt publicate de agenţii.
Specialişti din piaţă spun că preţul la care se semnează tranzacţia în urma negocierilor coboară cu până la 20% faţă de cel afişat pe site, în cazurile în care vânzătorul chiar doreşte să vândă.
"Sunt şi mulţi care nu sunt forţaţi de împrejurări să vândă şi nu lasă la preţ. Îl scot la vânzare în ideea că poate-l cumpără cineva la preţul respectiv. Proprietarii au văzut în 2007-2008 unde au putut ajunge preţurile, iar acum acceptă cu greu scăderea lor", spune Eugen Chiş, proprietarul portalului imobiliar bazaruldecase.ro.
"Cei care lasă la preţ vând", spune Daniel Raeceanu, directorul agenţiilor imobiliare Rasig Group. El susţine optimist că cerere încă există şi că preţurile nu mai au cum să coboare prea mult. "Am atins limita de jos. Preţurile nu au cum să mai scadă cu mai mult de 10%. Cerere există, avem 4-5 clienţi pe zi la agenţie, iar unele anunţuri au dispărut din baza de date, semn că s-au mai încheiat tranzacţii. Pe lângă creditul Prima Casă, mai sunt şi cei cu bani cash care caută chilipiruri", spune Raeceanu.
Un proprietar care are mai multe apartamente de vânzare în zona Berceni spune însă dezamăgit: "Dacă în primăvară aşteptam o lună să vând un apartament, acum aştept trei. Piaţă nu mai există. Iar Prima Casă nu rentează, am aşteptat şi trei luni până ne-au intrat banii în cont", spune Cristian din Bucureşti.
Indexul ZF este realizat, din ianuarie 2008, pe baza anunţurilor de vânzare la apartamentele cu trei camere din Capitală, construite între 1980 şi 1990, între 70 şi 80 mp, publicate pe anuntul.ro.