Căruntu, BCR: Nu sunt perspective pentru îmbunătăţirea riscului de ţară

Ziarul Financiar 24.08.2010

Bursa a scăzut şi marţi, cu 1,72%, pentru a cincea şedinţă consecutiv, in­fluen­ţată în principal de corecţiile pieţelor ex­terne, însă variaţiile mai ample i-au determinat pe speculatori să reintre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a urcat la cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni.
În a doua parte a şedinţei, scăderile pieţei s-au accentuat odată cu accelerarea corecţiilor înregistrate de marile burse europene. Investitorii care au realizat operaţiuni cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au reacţionat mai vizibil la scăderile pieţelor interna­ţionale.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri analizate de indicele BET au fost efectuate la preţuri în scădere medie de 1,91%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,27% sub referinţă.
"Scăderile pe plan internaţional au determinat corecţiile pe plan intern, iar incertitudinea pe plan local accen­tuează declinul", a afirmat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.
Comisia de buget-finanţe din Senat a modificat luni ordonanţa de urgenţă privind majorarea TVA de la 19% la 24% şi a introdus unele amendamente pentru revenirea taxei la 19%, cu excepţia alimentelor de bază şi a construcţiilor, unde TVA ar trebui să fie 5%. Subiectul va fi dezbătut marţi, 24 august, în plenul Senatului.
Pe de altă parte, Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, consideră că principalul motiv pentru scăderile mai accelerate de pe piaţa locală este reprezentat de predicta­bilitatea redusă din mediul de afaceri din România.
"Nu cred că povestea din Senat a pus gaz pe foc astăzi (marţi - n. red.) pentru că Guvernul are încă suport în Parlament pentru a trece o lege în forma în care o doreşte. Pe o bursă mică astfel de volatilităţi ridicate, în sens descendent cu precădere în ultima vreme, nu surprind pentru că mişcarea indicilor bursieri este la mâna unui număr de investitori, cu predilecţie speculatori, care influen­ţează cotaţiile mobilizând sume care pe alte pieţe ar fi ridicole şi nu ar putea mişca un singur emitent precum CEZ sau MOL. Cu alte cuvinte, pe bursa locală se plăteşte preţul pentru lipsa unei perspective de îmbunătăţire a performanţei econo­miei şi altul pentru lipsa de adâncime a pieţei noastre raportat la dimensiunea eco­nomiei româneşti, ceea ce se re­flectă în ajustarea preţurilor acti­velor", a afirmat el.
El a adăugat că în continuare nu sunt informaţii pozitive privind o potenţială îmbunătăţire a riscului de ţară, acesta fiind sub presiunea biorit­mului negativ al populaţiei şi com­paniilor, precum şi a lipsei unei perspective în ceea ce priveşte stabili­zarea consumului intern.
Lichiditatea pieţei acţiunilor a urcat la 19,2 milioane lei (4,5 milioane euro), sumă de 2,7 ori mai mare decât rulajul de luni, de 7 milioane lei
(1,6 milioane euro).
La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 1,7%, iar bursele din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii cuprinse între 0,2% şi 2,1%.