Ce ar putea aduce fuziunea grupurilor elene pe plan local?

Autor: Liviu Chiru 24.08.2010

Fuziunea pe perechi a marilor grupuri financiare elene - National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank sau Piraeus, care sunt prezente şi în România prin subsidiare, este discutată tot mai vocal la Atena şi ar putea să aibă loc cel mai devreme în septembrie-octombrie sau, într-un scenariu pesimist, până la sfârşitul acestui an, spune unul dintre conducătorii unei bănci locale cu acţionariat grec.
Aceasta ar conduce implicit la prima schimbare majoră în sistemul bancar românesc de la începutul crizei financiare, care ar aduce modificări inclusiv în topul primilor zece jucători.
"Este o chestiune care ţine mai mult de voinţă politică decât de raţionamente de business", spune bancherul.
O consolidare a grupurilor financiare elene - care sunt jucători de talie redusă, comparativ cu marile grupuri financiare din Europa de Vest - este bine văzută de pieţele internaţionale şi aparent chiar de către Uniunea Europeană. Opiniile sunt însă împărţite în Grecia.
"Consolidarea va duce la crearea unor grupuri financiare cu bilanţuri mai robuste. Instituţiile care vor rezulta ar trebui să poată accesa mai uşor finanţări de pe pieţele de capital, să obţină sinergii şi, finalmente, să fie mai bine poziţionate în competiţia din sud-estul Europei", spune Alexander Kyrtsis, analist la UBS AG în Londra, citat de Bloomberg. Agenţia internaţională de presă a dedicat un amplu articol consolidării grupurilor elene, notând că acestea s-au confruntat cu retrageri de depozite în ultimele luni şi, cel mai probabil, vor anunţa rezultate financiare trimestriale slabe la sfârşitul acestei luni, pe fondul deteriorării portofoliior de credite.
Pe plan local încă nu au avut loc discuţii între subsidiarele grupurilor elene. Dintre grupurile elene, Alpha Bank şi EFG Eurobank (proprietarul Bancpost) sunt prezente prin subsidiarele lor în top zece pe plan local. Filialele locale ale National Bank of Greece (acţionarul majoritar la Banca Românească) şi Piraeus sunt jucători de talie medie, fiind foarte aproape de top zece. La nivel de grup, la sfârşitul primului trimestru, Alpha avea credite acordate în România de 4,2 mld. euro, Eurobank de 3,4 mld. euro, Piraeu de 3,3 mld. euro, iar NBG de 2,1 mld. euro. Chiar dacă Alpha ar fuziona cu Bancpost, nu ar reuşi să urce mai sus de locul trei în ierarhia locală (deţinut de Volksbank, cu active de peste 5 mld. euro), în condiţiile în care se afla pe locul patru la sfârşitul anului trecut.