De ce spun analiştii că acţiunile Petrom şi-au epuizat potenţialul de creştere?

Autor: Andrei Chirileasa 24.08.2010

Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) s-au apropiat în ultimele luni de valoarea pe care analiştii o consideră ca fiind "corectă", iar o creştere semnificativă a acţiunilor peste nivelurile actuale este puţin probabilă, deşi rezultatele pe primul semestru au fost în creştere.
Analiştii firmei de brokeraj KBC Securities consideră că unul dintre principalii factori de risc pentru evoluţia acţiunilor Petrom în perioada următoare este legat de intenţia statului de a vinde pe Bursă un pachet de 9,8% din acţiunile companiei, care ar putea crea o supraofertă în piaţă, deşi OMV şi-a declarat interesul pentru acest pachet.
De asemenea, stagnarea producţiei de hidrocarburi după 2010 este un alt factor care va frâna evoluţia Petrom.
Compania se confruntă şi cu riscul creşterii redevenţelor plătite statului român pentru producţia de petrol, începând din 2013.
Grupul austriac OMV a obţinut la privatizare, în 2004, o redevenţă fixă de 9% pe an până în 2013, nivel extrem de favorabil în comparaţie cu taxele plătite de companiile petroliere la nivel internaţional.
În plus, planul Petrom de restructurare a segmentului de rafinare şi marketing (R&M), care a dat parţial roade în primul semestru, este destul de lent, consideră analiştii.
KBC şi-a majorat estimarea privind profitul net al Petrom în acest an, de la 1,9 mld. lei la 2,7 mld. lei, dar şi-au redus estimările pentru anii următori, motivând că estimările anterioare privind reducerea costurilor au fost prea optimiste.
Petrom a raportat un profit net de 1,63 mld. lei (392 mil. euro) în primul semestru, în creştere cu 77% faţă de perioada similară a lui 2009, pe fondul unei creşteri semnificative a preţului barilului de petrol.
Acţiunile Petrom au crescut cu 35% de la începutul anului, una dintre cele mai mari creşteri de pe Bursă. În ultimul an, titlurile SNP au câştigat 31%, creştere mult peste cea a altor companii din sector. De exemplu, acţiunile grupului OMV, acţionarul majoritar al Petrom, au pierdut 2% în ultimul an.
Nu întâmplător, majoritatea analiştilor care urmăresc sectorul petrolier din regiune consideră că în acest moment acţiunile OMV sunt mai atractive decât cele ale Petrom.