Dragolea, IFB: Tranzacţiile cu titluri BRD, aranjament între fonduri

Autor: Stefan Musgociu 25.08.2010

Bursa a scăzut şi miercuri, cu 0,34%, pentru a şasea şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care tranzacţiile negociate cu acţiunile BRD (BRD) au susţinut 57% din rulaj şi au ridicat lichiditatea la nivelul maxim al ultimelor două luni. În ultimele şase şedinţe indicele general al bursei BET-C a scăzut cumulat cu 3,81%.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua de miercuri la preţuri în scădere uşoară, în medie cu 0,44%.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în coborâre în medie cu 0,56%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de referinţă. La închidere, indicele BET-FI consemna o corecţie de 1,88%.
Ieri au fost transferate patru pachete de acţiuni BRD, reprezentând 0,27% din capitalul social al băncii, pentru 22,4 milioane lei (5,3 milioane euro). Operaţiunile au fost efectuate la preţurile de 11,8 lei şi respectiv 11,7 lei. Tranzacţiile au fost intermediate de divizia de brokeraj a ING Bank, care a activat atât pe partea de vânzare, cât şi pe cea de cumpărare.
"În mod cert au fost tranzacţii cross realizate între două fon­duri ad­mi­nistrate de aceeaşi companie. Probabil că sunt fonduri de pensii care îşi balansează portofoliile între ele. La astfel de cantităţi a fost sigur un aranjament între fonduri, pentru că nu văd cine ar fi tranzacţionat volume aşa de mari, într-o perioadă ca aceasta, când cei mai mulţi investitori sunt pe poziţii de aşteptare. Nici măcar SIF-urile nu fac tranzacţii cu pachete atât de mari de acţiuni", a declarat Octa­vian Dragolea, directorul su­cursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.
Tranzacţiile speciale cu acţiunile BRD au ridicat rulajul pieţei la
39,2 milioane lei (9,2 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât lichiditatea şedinţei precedente, de
19,2 milioane lei (4,5 milioane euro).
Dragolea consideră că piaţa va continua să înregistreze rulaje reduse chiar şi în prima parte din luna septembrie, întrucât nu există motive de optimism nici pe pieţele externe.
"Nu cred în scenariul unei duble recesiuni, este vorba de fapt de alte efecte secundare generate de criză şi de măsurile luate pentru combaterea acesteia. Aceste efecte s-au propagat evident în mod diferit în fiecare sector, atât ca fenomen, cât şi ca durată. Să nu uităm că şi măsurile de combatere şi/sau redresare pot genera pagube colaterale care dezechilibrează funcţionarea unei economii", a adăugat el.
Brokerul a spus că peste aceste efecte s-a suprapus "isteria" provocată de panica oamenilor şi de reacţia acestora la măsurile impuse de Guvern.
"Se poate observa acest lucru inclusiv azi pe media, referitor la depunerea declaraţiilor fiscale pentru PFA. Este normal ca după reacţii de acest gen frica sau reţinerea în a face ceva productiv sau a investi să se instaureze o perioadă mai lungă de timp", a conchis Dragolea.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, marile pieţe europene înregistrau corecţii de până la 1,8%, linia descen­dentă fiind urmată şi de majo­ritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu cel mult 0,9%. Pieţele din Ungaria şi Slovenia avansau însă cu câte 0,2%.