Scumpirea cuprului şi aluminiului a înjumătăţit profitul Iproeb

Autor: Adrian Cojocar 25.08.2010

Producătorul de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU) a înregistrat în primele şase luni un profit net de circa 1,43 mil. lei (circa 338.000 de lei), în scădere de aproape două ori faţă de aceeaşi perioadă din 2009, când câştigul se cifra la 2,7 mil. lei (0,63 mil. euro).
În primele trei luni din acest an Iproeb consemnase un profit net de 1,42 mil. lei, astfel că în trimestrul al doilea câştigul societăţii a fost aproape de zero.
Rezultatul în scădere a venit în ciuda avansului afacerilor Iproeb în aceeaşi perioadă cu 33%, la 49,6 mil. lei (11,7 mil. euro). Totuşi cheltuielile din exploatare ale societăţii au urcat la un ritm mult mai alert, în principal ca urmare a majorării cu 58% a costurilor cu materiile prime şi materiale, a căror pondere în cheltuielile totale a ajuns la circa 72%, faţă de 64% în perioada ianuarie - iunie din 2009.
Şi anul trecut profitul Iproeb a fost afectat de avansul preţurilor la materiile prime de bază, cupru şi aluminiu, preţul cuprului urcând pe parcursul lui 2009 cu 227%, iar cel la aluminiu s-a majorat cu 46% în acelaşi interval, potrivit raportului societăţii.
Principalii furnizori ai Iproeb sunt Cord Buzău (CORZ), preluată recent de fondul austriac Donau Finanz, Alro Slatina (ALR) şi Teraplast Bistriţa (TRP).
Producătorul de cabluri a dispo­ni­bilizat în ultimul an un sfert din angajaţi pentru a reduce costurile şi a menţine compania profitabilă, lucru care s-a văzut în reducerea cu 22,6% a costu­rilor cu personalul, până la 7,4 mil. lei (1,7 mil. euro).
În luna iunie, Iproeb s-a confruntat pentru prima dată în 2010 cu lipsa comenzilor şi a fost nevoită să trimită o parte din angajaţi în şomaj tehnic, situaţie care s-a menţinut şi pe par­cursul lunii iulie.
Titlurile Iproeb se tranzacţionau ieri la un preţ de 1,3 lei/acţiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 14,6 mil. euro.