Furnizorii IT: Instituţiile publice să cumpere soft ca să facă faţă disponibilizărilor

Ziarul Financiar 25.08.2010

Companiile locale de IT susţin că pot oferi produse şi servicii administraţiei publice, care trebuie să facă faţă unui volum mai mare de muncă cu angajaţi mai puţini, situaţie survenită după disponibilizările anunţate de Guvern.
Premierul Emil Boc a anunţat că în acest an 88.000 de bugetari vor fi concediaţi, ca urmare a măsurilor de austeritate stabilite cu Fondul Monetar Internaţional.
Companiile de IT susţin că soluţiile electronice ar duce la optimizarea costurilor instituţiilor publice, optimizarea proceselor din administraţia publică, minimizarea consumului de hârtie şi creşterea satisfacţiei cetăţeanului.
De pildă, Star Storage, furnizor local de servicii IT specializat în stocarea, arhivarea şi managementul datelor, are în portofoliu mai multe soluţii pentru administraţia centrală şi locală, care odată implementate, pot duce la reducerea costurilor cu până la 50%, susţine Cătălin Păunescu, managing director al companiei.
Printre serviciile companiei se numără o soluţie pentru colectarea taxelor şi impozitelor de orice fel, de la TVA până la taxe de parcare sau amenzi; sau una pentru Registrul Agricol care ajută la gestionarea informaţiilor legate de gospodării, proprietăţi imobiliare sau contracte de arendă. De asemenea, un alt serviciu este un portal unde instituţiile statului pot publica informaţii, liste de documente prin care cetăţenii vor fi informaţi şi unde aceştia vor putea discuta asupra documentelor puse în dezbatere publică.
Producătorul local de software CS Vision are în portofoliu aplicaţia pentru managementul activităţii RiverRaft, care conţine indicatori de performanţă ce ajută companiile să evalueze şi să controleze activităţile angajaţilor. Aplicaţia permite delegarea de sarcini, precum şi lucrul în comun pe diferite documente şi poate fi implementată direct în aplicaţia Microsoft Outlook. "Administraţia publică, fiind nevoită să reducă numărul de angajaţi, poate avea acces la un instrument care să evalueze şi să controleze activităţile personalului", a declarat Răzvan Bâgiu, acţionar unic al CS Vision.
CS Vision a vândut mai multe proiecte la nivelul administraţiei publice. Spre exemplu, în cadrul Consiliului Judeţean Braşov au fost implementate un sistem de evidenţă a documentelor de urbanism sau un sistem electronic de eliberare a avizelor de urbanism. De asemenea, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj a fost implementat o soluţie pentru managementul achiziţiilor publice şi un soft pentru gestionarea evidenţei populaţiei.
La rândul său, Siveco, cel mai mare producător local de software, are mai multe produse pentru administraţia publică. Unul dintre acestea este Siveco Appli­cations 2011, care asigură informatizarea fluxurilor de documente financiar-contabile, a materialelor precum cele referitoare la calcularea salariilor sau la execuţia bugetară.
Un alt produse este Siveco Business Analyzer, destinat managerilor pentru a supraveghea mai bine activităţile instituţiei pe care o conduc, prin mai multe soluţii de planificare, urmărire şi control al proceselor. Potrivit reprezentanţilor Siveco, costurile unor astfel de soluţii depind de mai mulţi factori precum strategia urmărită, de infrastructura utilizată sau de nevoia de integrare cu alte soluţii.
Asemenea produse au fost implementate de Siveco pentru administraţia centrală, la Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii sau la Ministerul Comunicaţiilor, dar şi la Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate sau Agenţia de Plăţi pentru Agricultură. Produsul a fost implementat şi la nivelul adminsitraţie locale, precum Pri­măria Bucureşti, Primăria Sectorului 3 sau Primăria Municipiului Reşiţa.
O altă companie care are în portofoliu soluţii pentru administraţia locală este iQuest, care activează în principal în sectorul IT pentru mediul de business. Soluţia se numeşte BusinessBalance şi ajută la planificarea bugetelor instituţiei şi evidenţa activităţii pe bugete.
Ce propun companiile de IT

n Star Storage are în portofoliu o soluţie pentru colectarea taxelor şi impozitelor de orice fel, de la TVA până la taxe de parcare sau amenzi, şi una pentru Registrul Agricol care ajută la gestionarea informaţiilor legate de gospodării, proprietăţi imobiliare sau contracte de arendă. De asemenea, un alt serviciu oferit de companie este un portal unde instituţiile statului pot publica informaţii, liste de documente prin care cetăţenii vor fi informaţi.
n CS Vision are în portofoliu aplicaţia pentru managementul activităţii RiverRaft, care conţine indicatori de performanţă ce ajută companiile să evalueze şi să controleze activităţile angajaţilor. Aplicaţia permite delegarea de sarcini, precum şi lucrul în comun pe diferite documente şi poate fi implementată direct în Microsoft Outlook.
n Siveco oferă soluţia Siveco Applications 2011, care asigură informatizarea fluxurilor de documente financiar-contabile, a materialelor precum cele referitoare la calcularea salariilor sau cele legate de execuţia bugetară. Un alt produs este Siveco Business Analyzer, destinat managerilor pentru a supraveghea mai bine activităţile instituţiei pe care o conduc.
n iQuest oferă aplicaţia BusinessBalance care ajută la planificarea bugetelor instituţiei şi evidenţa activităţii pe bugete.