Magazinele Flanco, scoase la vânzare oficial de bănci pentru cel puţin 14 mil. euro

Autor: Mihaela Popescu 25.08.2010

Cele trei bănci care au creditat reţeaua Flanco în perioada de creştere a electroretailului - ING, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD - au aprobat ieri planul de reorganizare al companiei, care practic elimină riscul de intrare în faliment a operatorului magazinelor.
Băncile, care sunt de fapt actualii acţionari ai reţelei, urmează să aleagă în câteva săptămâni noul investitor al Flanco, cel care va permite companiei să-şi ramburseze datoriile bancare garantate şi care va face o infuzie de capital în firmă pentru a susţine creşterea afacerilor în ultimul trimestru din an - perioadă cu vârf de vânzări.


"Pasul următor este transferul reţelei de magazine către o altă firmă. Băncile creditoare au de ales între doi investitori, ambii îndeplinind condiţiile iniţiale puse de creditori: achitarea preţului transferului fondului de comerţ şi a creanţelor, care nu poate fi mai mic de 10 milioane de euro, şi realizarea unei infuzii de capital de 4 mil. euro în firmă. Nu pot da numele acestora din cauza unor clauze de confidenţialitate", a declarat Andreea Anghelof, Senior Partner al Casei de Insolvenţă Transil­vania SPRL, administratorul judiciar al Flanco International.
Retailerul, care valora aproxi­mativ 100 mil. euro pe Bursă în 2007, ar putea fi preluat astfel de către un investitor nou pentru un preţ care porneşte de la 14 mil. euro.
Vechii investitori, cei care au pierdut dreptul de veto în favoarea băncilor creditoare odată cu intrarea în insolvenţă a firmei Flanco International (deţinută de Flamingo International), sunt Dragoş Cincă, fondatorul reţelei (cu 25% din acţiuni la Flamingo Inter­na­tional), Dan Adamescu (20%), pro­prietarul Unirea Shopping Center, Ion Alexandru Ţiriac (cu 5%) - fiul miliar­darului Ion Ţiriac - şi firma Midfair Mana­gement Services, cea care a luat anul trecut 22% din companie.
Pe lista scurtă a celor interesaţi de preluarea businessului Flanco ar putea fi Dan Adamescu, Lorand Szarvadi - acţionarul minoritar al retailerului concurent TechnoMarket Domo - un grup de comerţ asiatic sau cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Peter Kelner - cel care deţine fondul de investiţii PPF şi reţeaua de electrocasnice ElDorado din Rusia şi care controlează în România compania de asigurări Ardaf, potrivit unor surse din piaţă.
Contactat în urmă cu două zile de ZF, Lorand Szarvadi a infirmat inte­resul pentru preluarea integrală a reţelei Flanco.

Două scenarii pentru Flanco

Din punct de vedere legal, în acest moment sunt două scenarii posibile pentru Flanco, cel al falimentului fiind exclus, potrivit reprezentantului admi­nistratorului reţelei.
"Scenariile posibile sunt venirea unui investitor nou, care să îndepli­nească condiţiile impuse de creditori şi eventual alte condiţii ale băncilor cre­ditoare, sau preluarea reţelei de către o societate nou înfiinţată la care unic asociat este compania Flanco Interna­tional", a declarat Anghelof. Vânzarea celor 70 de magazine că­tre un investitor nou este aproape sigură.

Plan de 145 de pagini

Datoriile reţelei Flanco sunt de circa 23 mil. euro, iar la nivelul grupului Flamingo sunt de aproxi­mativ 62 mil. euro, potrivit datelor Casei de Insol­venţă Transil­vania, din care creditorii ar putea recupera cel mult de 20 mil. euro în urma aprobării planului de reorganizarte propus de administratori.
Administratorul juridic al reţelei a finalizat planul de reorganizare în luna iulie a acestui an, după circa 8 luni de la intrarea în insolvenţă. Prezentarea proiectului de ieşire din insolvenţă al retailerului are 145 de pagini, iar termenul maxim de realizare este de
6 luni de la data aprobării acestuia.
"Aprobarea planului de reorga­nizare reprezintă unul dintre paşii finali înaintea ieşirii oficiale din insolvenţă. Intern, considerăm acest proces deja încheiat, Flanco fiind în acest moment o companie nouă, restructurată", a declarat Adrian Olteanu, CEO-ul Flanco.